Огънят е онази силна искрица, която всеки от нас носи. Веднъж запален, той никога не спира да гори. Огънят на емоциите, преживяванията, усещанията, спомените – тях дори водата няма сила да ги изгаси. А какво ли е да създаваш магията на огъня с двете си ръце?

Сблъсках се с артисти – огън. Те не само го носят в себе си, но и боравят с него като инструмент. Превръщат танц, хореография, баланс и пламък в едно цяло. Нямам търпение да ви разкажа за магията на F4.

Какво е F4? Какво значи името и защо се кръстихте така? Как се събрахте като група?

F4 е съкратена форма на Four Frenzy Fire Fantasies – „Четири Бесни Огнени Фантазии“. Групата е създадена от четири човека, които нямаха никаква идея в какво се забъркват. Един ден просто си казахме „Правим го!”. Всъщност в началото си беше само хоби, което по-късно се трансформира в начин на живот.

Всичко започна като на шега. Всеки от нас беше гледал клипове с огън, но си мислехме, че за да се занимаваш с огнено изкуство трябва да учиш в цирково училище. Уви! Има ли желание има и начин! Запознахме се през един интернет форум и толкова си допаднахме, че вечерта направихме Skype конферентен разговор. Преди да свършим разговора, вече имахме огнено шоу с идеи, цели, скици за костюми, музика за хореографии. Всичко! Само ни остана на следващия ден да се видим на живо и да преценим дали ще си допаднем като хора. Срещнахме се и толкова се харесахме, че вече 11 години сме заедно.

Всеки от нас знаеше по няколко движения с огнен пой от интернет. Всеки започна да споделя уменията си с другите и за кратко време вече имахме хореография. Първото ни шоу беше в Бургас през 2007г. на сцената до Моста. Бяхме си поканили момчета и момичета с тарамбуки и китари. Качихме се на сцената и се развихрихме. Тогава даже още нямахме костюми. Без да предполагаме, след 10 минути имахме може би над 200 човека публика.

Толкова се мотивирахме, че правехме всяка събота по едно импровизирано шоу 2-3 месеца. Беше страхотно! Щастие и благодарност в очите на публиката. Тогава все още почти никой не беше виждал танци с огън.

Скоро се случи и нещо забавно. В една дъждовна вечер се бяхме събрали и правехме планове за нови хореографии и уреди с огненото шоу. Телефонът, обявен в интернет страницата ни, звънна и ние се зачудихме кой ли е. Вдигнахме и отсреща беше PR на международна IT компания. Поканиха ни да направим шоу за тяхно фирмено парти. И на въпроса „Колко струва?”, всички си глътнахме езика.

Не се бяхме замисляли колко струва нашият труд.

Помислих 5 секунди и изстрелях, 10,00 лв. на огнен артист + разходите за билет с влака. PR-ката се учуди от цената и попита дали сме сигурни. Аз не знаех дали ѝ се струва скъпо или евтино, но потвърдих. След време разбрах, колко комична е била ситуацията, но тогава недоумявах нейното притеснение. Тя си мислеше, че се шегуваме. Шоуто мина страхотно и дори ни направиха подарък – нощувки в пет звезден хотел. Щастие за група тийнейджъри!

И сега ли сте четирима?

В момента сме четирима активни, иначе сме десет. През 2009г. стартирахме школа за танци с огън. Там обучавахме нови кадри. Оказа се трудно намирането на смелчаци, които да се престрашат да си играят с огъня. Повечето предпочитат да бъдат публика.

Това танц ли е, защото на мен ми изглежда като цялостна шоу програма?
В последно време работим с един микс от най-силните ни атракциони, смесени в една програма. Нашият хореограф я създаде за един фестивал в Сърбия. Там се прие много добре от публиката и имахме предложения за работа в Сърбия. Сега в момента я изпълняваме в България.

Кои са най-големите ви сцени и успехи?

В момента участията ни наброяват над 400. Били сме на много сцени, но може би концерта на DJ Tiesto беше най-вълнуващото преживяване за всички ни. Бяхме качени на подиуми с височина три метра и площ за танци – един на един. Само грешна стъпка и се озоваваш в публиката. Лазери, дим и куп сценични ефекти, от които трябва да се абстрахираш. А под нас – 30 000 човека. Виждаш море от глави и ръце. И всички са усмихнати, щастливи и доволни. Хората и хубавата музика ни дадоха сили да работим до 5:00 сутринта. Беше магическо! Просто тези часове преминаха като миг.

Другото участие, което ще запомним, е Евровизия. Там участвахме с Искрен Пецов. Изпитахме страхотна емоция и вълнения как ще гласуват хората. Той се притесняваше от огъня, когато беше близо до него, а в хореографията трябваше да прегърне момиче, което държи 10 огнени глави в себе си. Съвместното ни изпълнение беше приказно.

Вече нямам търпение да присъствам на ваше събитие. Къде мога да ви видя?

Най-често участваме в празници на различни градове или лични празници. В момента е много актуално, вместо да се подари прахосмукачка или спално бельо на младоженците, да им се подари спомен – огнено шоу за сватба. Определено се вдига градуса на партито. От предното лято, след края на шоуто, ние каним младоженците на сцената. Даваме им по една огнена факла и те палят голямо огнено сърце. През това време звучи „Огън от любов“, а гостите ги подкрепят с „Гор-чи-во“! Получава се много емоционално, а и фотографите запечатват страхотни кадри на целуващи се щастливи млади хора, на фона на горящо сърце.

С толкова голяма магия чак ми се прииска да се омъжа. Огън! Но май има още една голяма атракция – програмата ви с кокили. Винаги съм се чудила много ли е трудно да ходи с това?

Няма трудни неща. Има неща, които изискват определено време за подготовка. Всеки може да се научи да ходи на кокили, стига да има желание и обезопасен терен. Най-често ни канят на детски празници и рожденни дни. Там сме облечени като огромни приказни герои. Децата винаги много ни се радват. Правим сапунени балончета и се снимаме с малчуганите.

Чувството да се свържеш с огъня е прекрасно. Огненият уред става продължение на твоята ръка. Чрез него можеш да изразиш различни твои чувства, усещания, идеи. Огънят пречиства. Има нещо магическо в него. Щом запалиш и завъртиш веднъж, не може да се спреш. Цял живот ще ти се иска да танцуваш с него. Запалиш ли, ти просто превключваш мозъка си на друга честота. Цялото внимание и концентрация е там. Отпадат всички лоши мисли, всички злободневни проблеми и ядове. Оставате само ти и той.

Защо го правите в България, няма ли да е по-лесно и доходоносно в чужбина?

Това е един добър въпрос. Често получаваме запитвания за дългосрочни участия в чужбина. Досега сме приемали само тези, които са еднократни. В България е трудно да успееш и да се развиваш, но някак си:

Камъкът си тежи на мястото.

Едно от най-хубавите неща в това да работиш на сцена е да се запознаваш постоянно с нови хора. Социалният контакт е нещо много ценно, което би ни липсвало ако работим навън. А и може би, ако влезем в машината на ентъртеймън бизнеса в чужбина – две представления всеки ден, това може би ще убие удоволствието и любовта към огъня.

Колкото и да обичаш нещо, стане ли ти ежедневие, то губи своята стойност и става регулярно.

Какво ви мотивира? Имате ли си мото или девиз, който следвате?

Мотивира ни любовта към огъня. Какво по-мотивиращо от това, да работиш хобито си. Ние не работим, ние се забавляваме. Иначе наше мото е, че винаги можем повече. Вече 11 години не спираме да развиваме огненото шоу. Редовно създаваме или купуваме нови уреди, костюми, пиро-ефекти. Развитието и градацията е двигателя на всяко начинание. Може би момента, в който спрем да се подобряваме, тогава всичко ще свърши.

Човек трябва да иска и вярва, че може повече. Sky is The Limit : )