Десетки болни българи са принудени да сменят гражданството си, за да си осигурят лечение в чужбина Чужди клиники отказват да приемат български пациенти, които се нуждаят от трансплантации заради липсата на споразумение между България и „Евротрансплант”.

Елисавета Дафова страда от белодробна хипертония вече 11 години. Болестта прогресира с годините и шансът за оцеляване е само един - белодробна трансплантация. Жената е включена в списъка за чакащи на Изпълнителната агенция по трансплантация у нас преди два месеца, когато вече няма избор.

Разбира обаче, че шанс за трансплантация почти няма, защото от година насам България няма договор с нито една болница в чужбина, а у нас такива операции не се правят.

Общо 16 българи са в списъка за трансплантация на бял дроб и чакат чиновниците да подпишат нов договор с болница в чужбина, за да получат възможност да живеят. Заради липсата на лечение и на достатъчно кислород обаче състоянието на Елисавета се влошава ден след ден.

Съветът, който чува от всякъде, е да стане чуждестранен гражданин. Мечтата й е един ден да получи шанс да диша отново нормално и да не се налага да се отказва от България.

„Здравей, България” потърси отново Здравното министерство. Оттам заявиха, че засега няма какво да добавят към позицията, която изпратиха преди ден, а именно, че договорът на Агенцията по трансплантация с единствената болница, в която са трансплантирани българи - тази във Виена, е изтекъл през месец май 2017 г. Затова към момента има две възможности – или продължаване на споразумението, или подписване на ново с друга болница. Кога ще стане това обаче – все още не е ясно.

„Министерството на здравеопазването за пореден път показва, че абдикира от отговорността да лекува български граждани. Договор с „Евротрансплант” помага, но не е задължителен и по никакъв начин не би трябвало да означава българските граждани да не се лекуват в чужбина, когато се налага. В него са много малко държави от ЕС”, коментира Тодор Мангъров, председател на Асоциация „Пулмонална хипертония”.

„Нас просто не ни искат като пациенти в Европа. Причините са много. Дали министерството не плаща, дали забавя плащанията, дали е трудна комуникацията – може само да се гадае. Единствената болница, която подаде ръка на българските пациенти за трансплантация на бял дроб от 2013 до 2017 г., беше университетска болница във Виена. От там ни лекуваха по милост благодарение на едно допълнително споразумение. По силата му се трансплантираха седем българи. Още един българин бе с трансплантиран бял дроб в клиника във Франция”, обясни Мангъров.

Той се обърна към Здравното министерство защо договорът с „Евротрансплант” не е подновен, тъй като Агенцията по трансплантации има приоритет да го поднови, но това трябва да направи здравният министър.

Източник: Нова тв