Съюзът на българските журналисти също подкрепи бургаските медии, които в началото на седмицата излязоха на протест след безпрецедентните осъдителни присъди на сайтовете burgasinfo.com и burgasnews.com, затова че през 2012г. са публикували информация за задържането под стража на Петър Низамов, базирана на прессъобщение на прокуратурата и полицията. В мотивите си съдия Калин Кунчев дори беше посочил как би трябвало да звучат заглавията на медиите. Казусът обедини гилдията в Бургас, а в декларацията в подкрепа на колегите си подписи до този момент са сложили 54-ма журналисти, ползващи се с безспорен авторитет в града. Подкрепа дойде и от Асоциацията на европейските журналисти, както и от много колеги от страната.

Публикуваме декларацията на СБЖ.

„Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) подкрепя декларацията на бургаската журналистическа колегия в защита на свободата на словото.

УС на СБЖ със загриженост приема осъдителните решения на Районния съд - Бургас, постановени за сайтовете www.burgasnews.com и www.burgasinfo.com, по силата на които двете регионални медии трябва да заплатят обезщетение на Петър Низамов.

Публикациите се базират на официална информация от пресцентровете на Районна прокуратура Бургас и ОД на МВР - Бургас, а медиите само са я цитирали.

Същевременно УС на СБЖ напомня на колегията, че всички журналисти стриктно трябва да спазват професионалните и етични стандарти в професията.

Уважаваме конституционно разписаното право на независимост на властите и не бихме искали да коментираме или да се намесваме в работата на българския съд.

Но, реципрочно, очакваме и независимите съдии да не дават предписания на журналистите относно тяхната работа.

Спазването на законите, на професионалните и етични стандарти е дълг на всички органи и институции, независимо от сферата на тяхната дейност.

Приемаме осъдителните присъди към бургаските медии като негативен сигнал срещу свободата на медиите и на журналистите, които следват мисията си да информират и да бъдат коректив на властта. Свободата на словото и правото на информация са конституционни принципи, ведно с независимостта на съдебната власт.

УС на СБЖ осъжда всяко посегателство срещу правото на журналистите свободно да упражняват своята професия и свободата на медиите да информират обществото за фактите и събитията”.