По искане на Районна прокуратура-Поморие съдът задържа под стража 53-годишния Живко Колев, неизпълнил за пореден път Заповед за защита от домашно насилие. Той е обвинен за това, че на 19-ти декември, около 11:30 ч., в Поморие, на ул. „Люлебургас “ № 4, неизпълнил заповедта, издадена от Поморийския Районен съд, влязла в законна сила на 15-ти декември. С нея Живко Колев е отстранен за срок от 18 месеца от съвместно обитаваното с пострадалата жилище. Жената е негова майка, а на Живко му е забранено да я доближава.

Според прокурора, налице е обосновано предположение за това, че Живко Колев е извършил престъплението, в което е обвинен. Той е осъждан многократно и е търпял ефективни наказания „лишаване от свобода“. Обвиняемият е осъждан и за упражнено насилие срещу своята майка. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че обвиняемият може да извърши ново престъпление, тъй като от поведението му може да бъде направен извод за трайно изграден престъпен уклон и навици.

Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража Живко Колев.

Определението на Районен съд – Поморие може да бъде обжалвано пред Окръжен съд – Бургас.

Припомняме, че той е обвиняем и по друго досъдебно производство – за това, че в периода от 22.11.2017 г. до 24.11.2017 г., в Поморие, при условията на продължавано престъпление, не изпълнил Съдебна заповед за незабавна защита от 10.11.2017 г. на Районен съд – Поморие, която го задължава да се въздържа от извършване от домашно насилие спрямо своята майка и го отстранява от съвместеното обитаване с пострадалата на жилището им.

За този период от време, той нарушил заповедта на два пъти. При втория случай - нанесъл удар с юмрук в областта на устата, нанесъл удар с бастуна й по главата и нанесъл три удара с бастуна й по нейното ляво бедро.

Припомняме, че Живко Колев бе с определена мярка „задържане под стража“, която бе наложена от Районен съд – Поморие по искане на прокуратурата. По-късно мярката за неотклонение „задържане под стража“ бе изменена в „подписка“ от Окръжен съд – Бургас.