Самолет „Спартан“ от състава на Военновъздушните сили изпълни полет за транспортиране на тежко болен пациент в Германия.

Полетът беше по маршрут София – Франкфурт – София и се извърши по заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов след молба на директора на център „Фонд за лечение на деца”.

16-годишният пациент е с придружител – неговата майка, и е настанен за лечение в Детската онкохематология в германския град Гисен. Момчето е с диагноза „Остра миелоидна левкимия”, с тежък рецидив на заболяването. За продължаване на лечението в Специализираната детска хематологична клиника в Гисен е насочено от лекуващия го екип от Клиниката за деца с онкохематологични заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ“.

Командир на екипажа на самолета „Спартан” е капитан Николай Георгиев, помощник - командир - майор Пламен Дончев и бордови инженер - капитан Пламен Пехливанов.

За лечението в германското лечебно заведение детето е осигурено финансово от Център „Фонд за лечение на деца“ към Министерството на здравеопазването и от НЗОК.