Бургас става център за Югоизточна България на ученическа програма за обучение по приложно програмиране. Това означава, че в града ни най-добрите учители по програмиране и софтуерно инженерство ще обучават ученици от 10-ти клас. В края на тригодишното обучение децата, които могат да кандидатстват както от Бургас, така и от Сливен, Ямбол, Хасково и Варна, ще получават свидетелство за приложни програмисти. Това бе обявено от кмета Димитър Николов на пресконференция днес, на която бе представен проектът. В нея участваха зам-кметът Йорданка Ананиева, доц. Магдалена Миткова - ректор на Бургаски университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Коста Папазов - директор на Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов". Обученията ще се провеждат в базата на университета и професионалната гимназия, която е спечелила проекта по програмата на МОН.

„Това е квалификацията и професията, която е с най-голям дефицит в момента. ИТ фирмите, които работят в Бургас, имат нужда от програмисти, които владеят C++, Java и Javascript”, допълни кметът Николов.

„За нас е важно, че се преборихме с другите градове да бъдем един от центровете за обучение”, допълни градоначалникът.

Всички кандидати трябва да са в 10-ти клас. Разходите на децата по транспорт, нощувки и изхранване ще се поемат от програмата. Общият хорариум учебни часове по нея е 320 на година, като самите обучения са само в събота и неделя. Другите градове, където също ще се провеждат обучения са Пловдив, Правец, Русе и София.

Входящият тест ще се състои между 11-ти – 12-ти ноември, а първите обучения стартират на 18-ти и 19-ти ноември.

„Бизнесът гарантира, че децата, които преминат курса, ще имат работа след като завършат”, заяви директор Папазов.

Записването стартира утре тук: https://goo.gl/forms/PEuTGs4SXMvMiDdu1