Сиренето с палмова мазнина се пробутва като истинско в училищни столове и в други заведения за хранене.

Според председателя на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов в България само мандрите годишно внасят за производството си по 15-16 хил. т палмово масло, предава „Монитор“.

„Въпросът е къде отива този продукт. Явно се влага в продукция, която се пласира основно в заведенията за хранене и в училищните столове, защото те не се проверяват редовно. Внесено е огромно количество палма от мандрите, а в същото време щандовете на имитиращите продукти в магазините стават все по-малко. Предполага се, че голяма част от продукцията с палма не стига до рафтовете на супермаркетите, а се реализира по други канали“, обясни той.

Николов каза още, че потребителските организации нямат право да взимат проби за изследване от ученически столове и други заведения за хранене, защото това се прави по определена процедура. „Пълномощията за това има агенцията по храните“, поясни той. „Можем единствено да вземаме продукти от магазините и да изследваме“, поясни Николов и добави, че има идея да предложи на омбудсмана Мая Манолова агенцията по храните да бъде задължена по-често да проверява храната в училищата и детските градини за продукти с палмово масло.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите смята, че за храната на децата трябва да има нулева толерантност към нарушителите.

По неофициална информация схемата за пласиране на млечни продукти с палма като истински в училищата се прави от нови фирми. Обикновено някой новоизлюпен бизнесмен отива при утвърден производител на млечни продукти и иска от него документация за производство по БДС, например. Въпросните книжа той ги използва за участие в търг за доставка на продукти за детски заведения и училища, твърдят запознати с проблема.

От пресцентъра на БАБХ обясниха за „Монитор“, че в момента ведомството извършва извънредни инспекции на храненето в детските градини, в учителските столове в кухненски блокове, които са традиционни в началото на учебната година. Едно от нещата е дали се спазват изискванията да се доставят само продукти по БДС.