Фолклорни конкурси, детски празник, спортни надпревари и празнични концерти ще са част от програмата за празника на града. Старт на тържествените прояви ще бъде даден на 1 септември, от 10.00 часа, с детски празник Довиждане лято, организиран от ОДК Средец. Събитието е част от програмата на Лятно училище - 2017. Децата ще представят рецитал „Из историята на моя роден край” и драматизация на откас от романа „Под игото” на Иван Вазов. Организаторите на празника са подготвили за малчуганите забавни игри на открито и танци-парти с торта. В детският празник ще се включат всички деца посещавали школите на лятната занималня. Пo традиция децата ще получат грамота от кмета Иван Жабов за положените старания през лятната ваканция. На 2 септември от 10.00ч. на площад България ще започне IV – рият НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ “С ПЕСНИТЕ НА КОМНЯ“. Събитието е в памет на на странджанската народна певица Комня Стоянова, която е родена в село Драчево. На 8 септември село Дюлево ще е домакин на фолклорното надпяване «Ритми и багри от Странджа», а на 21 септември НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ КОНКУРС ще отличи най-добрите в народните танци.

По повод празника на града 23 септември , в 10.00 часа на площад „България” ще бъдат издигнати знамената на Република България и Европейския съюз. Тържествена Света литургия за благоденствието на Средец ще бъде отслужена от протойерей Недялко Радев, ще се проведе тържествена сесия на Общински съвет Средец.

За любителите на спорта организаторите на празника са подготвили волейболни и футболни срещи на ветерани, футболен и волейболен турнир.

Националният турнир по свободна борба "Продан Гарджев” ще бъде официално открит на 23 септември / събота/от 11.00 часа на градския стадион .Празничните прояви продължават от 19 часа, когато на сцената на площад „България” ще се започне „РИТМИ И БАГРИ В СТРАНДЖА” - концерт на фолклорни изпълнители-призьори от различни национални конкурси. От 20.00 ч.на празничната сцена ще се изявят Георги Христов, народната певица Бинка Добрева ,фолклорни изпълнители.