Стотици жители на Царево блокираха пътя от Бургас към южната морска община в района на моста над река Караагач. Това е входът на Община Царево, а протестът на хората е заради дългогодишното забавяне на Общия устройствен план.

„Не искаме да живеем като индианци, трябва да имаме възможност да развиваме рибарство, пчеларство, да правим ферми. Никой от нас няма за цел презастрояване, а напротив”, казаха жителите, излезли на пътя. Сред тях е и кметът на Царево Георги Лапчев, който заяви, че се надява Общият устройствен план максимално бързо да бъде приет.

„Ние не знаем какви ще са промените по него, чакаме години. Обясняваме си забавянето с ротацията на няколко правителства, а това ни връзва ръцете”, каза градоначалникът.

„ОУП – цивилизационният прозорец към уникалната природа на Странджа”, „Ред и правила в застрояването”, „Не блокирайте развитието на Царево” са част от плакатите, издигнати на пътя в момента.

Шосето е напълно блокирано като потестиращите пропуснаха единствено линейка. Полиция е отцепила района.

„Режимът на протеста ни е уведомителен и не е ясно колко ще продължи. Ще стоим тук, докато бъдем чути”, казаха участниците в бунта.

Очаквайте подробности.