Трагедия изплува от "сухото" езеро в Айтос след 32 години: Върна се ужасът от удавянето на Гринго

img
На мястото на сухото езеро ще има игрища след ремонта на парка

Според Бахрие, нейният син не е единствената жертва, която е взело езерото. "Имаше случаи с още едно-две деца от града, затова изцяло го пресушиха", твърди майката. А случаят с удавения Тодор бил разследван и приключен с констатацията, че езерото е опасно

Трагедия изплува от "сухото" езеро в парк „Славеева река“ в Айтос след 32 години във време, когато започва пълната реконструкция на емблематичния район в града. Сред местните жители в момента има дискусия дали въпросното езеро трябва да бъде запазено или не. По този повод айтозлийка е разказала пред общинското издание „Народен приятел“ за жестоката участ на младеж преди години, който е близък до новите роднини на фолкфурията Софи Маринова, която е обвързана с Тодор Давидов-Гринго.

„Народен приятел“ е издирал из старите документи следните факти:

Осмокласници от набор 1971 година били на бригада с цялото училище, брали череши. След като трудовият ден приключил, учениците тръгнали през парк "Славеева река" към къщи. Само едно дете не се завърнало при своите. Тодор Атанасов Тодоров, с прякор Гринго, тогава ученик в VІІІ клас и вуйчо на годеника на Маринова - Гринго, се отбил на езерото в парка, за да се изкъпе и разхлади в горещия юнски ден с още няколко съученици.

Децата влезли в езерото, опитвали се да плуват, но кракът на Тодор се схванал, глътнал си езика, потънал в дълбокото и за минути се удавил в езерото. Това ни разказа майката на Тодор, 68-годишната Бахрие, която открихме на айтоската улица "Гоце Делчев".

"Малко по-късно в махалата научихме какво се е случило. Още същия ден изпуснаха водата от езерото. Бяхме деца и много любопитни - ходихме там след като изпуснаха водата - приличаше на блато. Помня, че го чистиха от калта и боклуците", спомня си и 46-годишната айтозлийка, която се оказа съученичка на Тодор.

Според Бахрие, нейният син не е единствената жертва, която е взело езерото. "Имаше случаи с още едно-две деца от града, затова изцяло го пресушиха", твърди майката. А случаят с удавения Тодор бил разследван и приключен с констатацията, че езерото е опасно. Не е пълнено с вода от 32 години, от деня, в който в архивите е записано "Тодор Атанасов Тодоров - удавен в езерото в парка".

32 години по-късно езерото и споменът за двете ръждясали водни колела в него, са на път да останат в историята, заедно с трагичната случка с детето. Според спечеления и финансиран с 1,6 млн. лв. проект на Община Айтос, езерото ще се превърне в многофункционален спортен комплекс, в който децата и младите хора на Айтос ще имат далеч по-безопасни занимания.

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    Изселник
    2017-03-17 13:27:52

    много интересна и поучителна статия. и за това някой си е платил. браво на община айтос и нейният кмет едрев. браво и на платената клакьорка която се води журналист в айтос катя костадинова която не става даже да разнася вестници явно го хвана страх че създаде един проект без обществено обсъждане и преди няколко дни 200 души учредиха инициативен комитет и стартираха подписка за да има обсъждане на проекта. удавил се е човек и това не е добре ама дайде да си говорим истината кой прибира комисонните за тоя проект и защо толкова го бърза. да не се окаже че 1,6 милиона, някой ще прибере 500-600 хиляди лева и ще си построи още 1-2 вилички. пак ли фирмите на доган ще строят всички герберски поръчки за далаверите с документите няма да пиша щото разбрах че един важен човек в софия с е заинтересувал от документна измама която е ощетила общината с много пари. сега като БСП вземат власта и на някой гербераст ще му истине мястото в общината скъпи журналисти от бургас инфо питайте гражданите на Айтос какво мислят за този недоклатен проект. За тръбите по 450 лева линейния метър и бетонирането на съществуващи пътеки. някой се е приготвил да краде МНОГО. в Холандия ако кмета направи такова нещо влиза в затвора. Хич нямам намерение да се прибирам като гледам тия управници и тяхните далаверки на дребно. за пари и майките си ще продадете.

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав