Вижте как чаканият 30 години ремонт ще преобрази емблемата на Айтос - парк "Славеева река"

img
Снимки: Община Айтос

Ремонтите започват от входната арка. Колоните ще бъдат облицовани с естествен камък, а над тях ще бъде поставена арка от дърво. Повдигнатата площадка ще бъде премахната, за да се улесни достъпъът на бебешки и инвалидни колички. Предстои алеите да бъдат преасфалтирани и да се изгради ново парково осветление

Предстоящото благоустрояване на парк "Славеева река" в Айтос предизвика сред айтозлии огромен интерес, тъй като това е първият спечелен проект от Община Айтос за ремонти в айтоската забележителност от 30 години насам. През изминалите три десетилетия, там не е инвестирана и една тридесета част от средствата, които предстои да бъдат вложени по проект "Изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих в лесопарк "Славеева река" - град Айтос и подобряване на транспортно-комуникационните характеристики на довеждащата инфраструктура".

Предвид осигуреното финансиране от 1,6 млн.лв и интереса на гражданите, от Община Айтос изнесоха подробности, свързани с планираните дейности по проекта.

Ремонтите започват от входната арка. Колоните ще бъдат облицовани с естествен камък, а над тях ще бъде поставена арка от дърво. Повдигнатата площадка ще бъде премахната, за да се улесни достъпъът на бебешки и инвалидни колички. Предстои алеите да бъдат преасфалтирани и да се изгради ново парково осветление. Кътът за отдих, близо до входа на парка, ще бъде застлан с плочи от естествен камък. Пейките ще бъдат подменени, ще бъдат поставени нови кошчета за смет.

Проектирана е тиха крайпътна алея, която ще свързва реновираната детската полщадка със зоната около лятната естрада. Алеята ще върви по сега съществуващата пътека, следваща линията на река "Славеева".

Планира се, в басейна да бъде изграден спортен комплекс с две футболни игрища, едно баскетболно игрище, скейт площадка, поле за бадминтон и тенис на маса. За целта ще бъде положена изкуствена трева, отделните игрища ще бъдат заградени с ограда, а около комплекса ще бъде подменена настилката. Ще се изгради парапет и ще се реконструират стъпалата, по които се стига до комплекса. Предвижда се изграждаенто на дренажна система за събиране на повърхностните води.

В детската площадка ще бъдат разположени две комбинирани детски съоръжения за деца от 3 до 12 години, двойна люлка тип "махало", две люлки тип "везна", темамтично съоръжение "Магазин", съоръжение за деца до 3-годишна възраст, пясъчник и беседка. В подпорната каменна стена ще бъдат изградени пейки и ще бъдат поставени кошчета за смет, както и табла с игри.

И сградата на лятната естрада предстои да бъде основно ремонтирана. Предвижда се цялостна подмяна на настилките в съблекалните, баните и останалите помещения, подмяна на фаянса по стените, цялостно измазване и боядисване с латекс на стените и таваните, ще бъде подменена вътрешната и външната дограма. Ще бъде изпълнена цялостна дренажна система около сградата и хидроизолация по целия периметър на откритата сцена, като се предвижда при откопаването за полагане на дренажа да се изпълни хидроизолация и на стените отвън. Отпадъчните води ще се отвеждат към модулна пречиствателна станция, от която след пречистване ще се заустват в реката.
Отвън сградата ще бъде изпълнена с минерална мазилка върху шпакловка. Цокълът ще е облицовка със студоустойчив гранитогрес. Ще има и покривното покритие.

В близост до лятната естрада се предвижда изграждането на първата обществена тоалетна. По продължение на алеята ще бъдат поставени пейки. Съществуващата водна площ, която се намира близо до лятната естрада, ще бъде обновена. Според проекта, около нея ще бъде изграден кът за отдих с пейки. До реконструираната водна площ, от страната на язовира, се предвижда да бъде изградена голяма комбинирана детска площадка. Тя ще бъде оградена от щампован бетон, имитиращ естествен камък. Детската площадка ще е покрита със саморазливна ударопоглъщаща каучукова настилка с дебелина 40 мм.

В нея ще бъдат разположени три люлки тип "везна", шест комбинирани детски съоръжения, пясъчник и двойна люлка тип "махало".

Около детската площадка ще бъдат разположени пейки, беседка и кошчета за смет, както и информационна табела.

Съществуващата детска площадка, намираща се в непосредствена близост до зоопарка, ще бъде реконструирана в кът за катерене. Предвижда се изграждане на алея от армиран щампован бетон около голям пясъчник, в който ще бъдат раположени шест детски катуршки. Проектирана е и зона за пикник. Тя ще бъде разположена близо до занемареното барбекю кътче, което се намира между зоопарка и Козела. Зоната ще бъде покрита с щампован бетон, имитиращ естествен камък и дърво.

Проектът, който ще бъде реализиран с одобрените от МС средства е първият, след промените от 1989 г., и има претенциите да даде нова визия на прочутата айтоска забележителност, и най-вече да обнови парковата инфраструктура. Планираните дейности обхващат цялата площ на парка от 381.305 дка, включително и подходите към него. Целта е изграждането на достъпна среда за отдих и занимания на открито.

"Славеева река" напълно заслужава инвестицията, тъй като е най-големият изкуствено създаден парк в Югоизточна България. Той е част от един цялостен комплекс за отдих, култура, спорт, туризъм и съхранени традиции на територията на града. Свързаността му с Архитектурно-етнографския комплекс "Генгер" и многото природни, исторически и архитектурни забележителности го правят привлекателно място за отдих за жителите на целия Бургаски регион, подчертават от Община Айтос.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав