Две жени – майка и дъщеря бяха погълнати от преспите по пътя от село Димчево към Бургас в снежната буря снощи. Двете жени се прибирали у дома, но закъсали във виелицата. Нуша Ганева разказа емоционалната история пред БургасИнфо:

„Бяхме по работа пред деня в село Димчево. Видяхме, че времето бързо се влошава и затова побързахме възможно най-рано да тръгнем обратно към к-с „Меден рудник“, с надеждата да изпреварим бурята и да се приберем на топло у нас. За съжаление обаче не стигнахме далеч. Буквално за секунди вятърът навя снега със страшна сила и ние се оказахме затрупани в огромни преспи, макар да карам миниван и колата ми съвсем не е малка. Уплашихме се, двете с майка ми сами, пък и тя е възрастна жена, какво може да направи в тази ситуация. Нямаше как да се върнем обратно, не можехме и да продължим. Звъннах на 112, поисках евакуация. Бързо реагираха хората, обадиха се на кмета на село Димчево. Той дойде веднага с негов съселянин с частен джип и вериги. Изтеглиха ни обратно в селото. За съжаление тази нощ не можахме да се приберем у дома, но съм изключително благодарна на кмета Георги Станоев и Ламбрин, че ни спасиха. И от телефон 112 и от Гражданска защита реагираха много адекватно и бързо да се свържат с кмета, за да не стоим на студено в преспите, за което съм им много благодарна. Добрината им не се ограничава само със снощното приключение. На сутринта колата ми се оказа затрупана и от навалялия сняг, и от миналия снегорин. Мъжете отново се отзоваха, изчистиха я, избутаха я на пътя и живот и здраве успяхме да се прибирем, вече сме си у дома с майка ми“, разказа с благодарност историята Нуша, която буквално преди минути се прибра удома си, пред БургасИнфо.

Ситуацията в селото също е била кризистна. Още на вчера обяд е спрял тока в цялото село, чак към 01.00 през ноща е бил възстановен, но само в половината къщи. Същата вечер кметът Георги Станоев, заедно с доброволеца Ламбрин са спасили още три закъсали в преспите коли. Ламбрин, който е собственик на ресторанта в селото е помагал със собственият си джип, защото служебните автомобили са били блокирани.

„Нямаше ток в селото. Машините бяха блокирани, не можехме да отворим вратата на ТКЗС-то. Много се бях притеснил, защото е мой ангажимент да изтегля хората, а не можех да направя нищо. А бях готов дори да приютя двете жени у дома. Добре, че Ламбрин се отзова, излезе сърцат човек, с негова помощ спасихме хората. Обстановката в селото е тежка, но се борим, не се даваме. Сега имаме други спешни задачи за решаване из селото. Има много сняг – поне 50-60 сантиметра. Ходим да помагаме на старите хора. Почистваме им снега. Откликнали сме на всеки, който се е обадил. Доставиха хляб, вода има. Сега чакаме само токът да дойде, защото половината къщи са още на тъмно, но техниците работят в момента на стария трафопост, надявам се всеки момент повредата да бъде отстранена“, каза за БургасИнфо кметът на село Димчево Георги Станоев.