Да бъдем внимателни при избора на течност за чистачки и да четем етикетите. За това съветват от Съюза на българските автомобилисти. Масово на продуктите пише, че са вреден и опасен при поглъщане, но това не е достатъчно. Почти никъде не се упоменава процента метанол, уточнява Малинка Бондаренко от СБА. Според нея тези течности задължително трябва да са с „умна” капачка, която ще се отвори трудно от едно дете. Метанолът от течностите за чистачки най-често навлиза в купето на колата през вентилационната система. Когато използваме парно, докато шофираме, и пръскаме в този момент препарата, парите от него влизат директно в купето. Отровното вещество директно атакува централната нервна система на човека и води до главоболие, повръщане, слепота при докосване до очите или смърт при поглъщане при непредпазливост.

Голям процент от течностите за чистачки, които се продават в България са опасни, съобщиха още от Съюза на автомобилистите в България. Според тях най-евтините зимни течности съдържат огромно количество от токсичния метанол.

Малинка Бондаренко от СБА коментира пред Нова телевизия, че в действителност метанола е силно токсичен и най-важно е на етикета да бъдат обозначени опасностите за здравето на човека. Тя припомни, че Европейската комисия работи по регламент, който ще намали процентите метанол до 0,6 %. В другите европейски страни и в момента са доста по-рестриктивни към съдържанието на метанол в течностите за чистачки. В България това не се спазва и съдържанието на метанол в една бутилка течност за чистачките може да достигне до 30%. В държави като Германия, Дания и някои други страни-членки на Европейския съюз, има ограничение метанолът да не превишава 3% от съдържанието в бутилката.