32-годишният Диян Чанев Янев спаси светия кръст днес на Богоявление в Бургас.

"Всички да са живи и здрави, това е най-важното. Нека всички българи да се обичат", бяха първите му думи, излизайки от водата. Той се оказа по-бърз от останалите 38 смелчаци, които скочиха в зимното море. Диян е родом от Бургас, възпитаник е на Механото и на университет "Проф. д-р Асен Златаров". В момента работи като митнически спедитор.

Най-младите участници са 16-годишните Васил Куцаров и Драгомир Драгнев, а най-възрастният за трета поред година е Васил Николов на 64 години.

„За първа година скачам. Тренирал много спортове - баскетбол, хандбал, киокушин и други бойни спортове, плуване, йога, вероятно затова сега успях да се преборя с момчетата и пръв да хвана кръста. Водата е топла, времето е прекасно”, каза той за БургасИнфо.

Тази година заради лоши метеорологични условия и безопасността на участниците, ритуалът по спасяването на Светия кръст се проведе от брега до Моста.

Честванията за Йордановден започнаха още в 08.30 часа с празнична Света литургия в Катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" и продължиха с молебен за здраве и благославяне на бойните знамена на българското войнство на площада пред църквата.

Въпреки неблагоприятното зимно време, по традиция стотици бургазлии се включиха в последвалото литийно шествие от площада до Моста, откъдето наблюдаваха ритуала по Спасяване на Светия кръст.

След ритуала за Йордановден официалните лица и признателни бургазлии поднесоха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Морската градина, по повод 169-годишнината от рождението на поета-революционер.

Вижте емоциите на Йордановден във видеото

Най-възрастният за трета поред година е Васил Николов на 64 години


Най-младите участници се снимаха за спомен с приятели преди старта