Къщичките за книги, разположени на няколко места из Морската градина на Бургас, станаха мишена на религиозни движения и вандали, вместо на четящите бургазлии. Благородната идея на библиотеките на открито е всеки да може безплатно да остави, замени или да си вземе книга, за да я прочете. Къде обаче са желаещите да споделят книга?, питат риторично минувачи.

Точно навръх Коледа възмутени читатели на БургасИнфо ни изпратиха снимки, на които се вижда, че безвъзмездно поставената на алеята до „Флората“ къщичка, съдържа основно религиозни четива. „Вътре имаше над 30 размножени на ксерокс копия на книги с различно съдържание и формат като агитация на съмнително религиозно движение. Да кажа, че съм възмутена е малко. Аз съм научила детето си да чете тези книги, ние оставяме и взимаме от там, когато има, а сега се натъквам на това... И то точно навръх този свят празник! Не ме разбирайте погрешно, нямам против християнство, но нека се придържаме към православието. Не съм сигурна дали тези материали не са опасни“, жалва се читателката Ваня Ч.

Междувременно в южния край на Морската градна друга къщичка стана обект на вандализъм през изминалата нощ. „Вижте поредната простотия, сътворена от някой буен тийнейджър, правещ се на мъж“, коментира Тодор, който ни изпрати снимки на потрошения обект. Според него на „Охлюва“ всяка вечер се събират групички с младежи, като преобладават момичетата и това е причината някой кандидат-батка да се е направил на мъж пред девойките. Покривът на къщичката е натрошен и по този начин тя е неизползваема, защото когато вали дъжд книгите няма да бъдат предпазвани от водата.