След София и в Бургас скочиха срещу изискването за поставяне на спешни телефони в асансьорите. Хората смятат, че устройствата са безсмислени и целят единствено да облагодетелстват фирмите по поддръжката.

Един от по-старите блокове в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник" е строен преди около 30 г. От тогава е и асансьора в него. Хората недоволстват, че трябва да бъде поставен спешен телефон и за него трябва да платят немалка сума от джоба си.

„Много хора не искат да има тези бутони, или паник бутони, или телефони, по простата причина, че струват много пари, а ефектът от тях ще бъде минимален или почти никакъв. Защото това нещо след 2-3 месеца или ще се начупи, или ще откаже, няма никой повече да го потърси, а ще се вземат тук едни суми, тук пише 350 лева"”, посочва бившият домоуправител на бл. 235 Костадин Анастасов.

Живеещите в блока нямат информация как ще бъде поставено устройството и как ще работи, няма скица.Офертата на фирмата, която поддържа асансьора в сградата е за 350 лв. А с допълнителните разходи може да стигне и 400. Живеещите в блока не знаят как ще работи устройството. „Дали ще е паник бутон, дали ще е слушалка, дали ще е нещо, което ще бъде удобно. Примерно, ако асансьорът падне от горе до долу, и вие сте долу в безсъзнание как ще го натиснете този паник бутон или тази слушалка ще я вземете? Как ще стане това нещо? Вие падате от горе на долу, ще ви остане ли време да натискате паник бутони, слушалки да вдигате и т.н” коментира Анастасов.

В момента техник викат по телефона, но събота и неделя такъв няма. „Има и друго нещо. Ще го има този телефон, обаче дали като натиснеш слушалка, или бутон, или каквото е, някой ще се обади отсреща? Европата го иска, иначе ще ти спрат асансьора”, коментира Слави Запрянов.

От ДАМТН обясниха, че въпреки че гратисният период за въвеждането на тези спешни устройства изтича на 1 януари догодина, асансьорите без такива устройства няма да бъдат автоматично спирани, а евентуално ще бъдат спирани при годишния технически преглед.

Жителите обаче настояват това изискване да отпадне и за това са изпратили жалба и до омбудсмана на Републиката./btvnovinite.bg