Всяка четвърта жена у нас е била жертва на домашно насилие, но под 10 на сто от тях търсят правосъдие. Това показват данните на Алианс за защита от насилие, основано на пола, съобщава Dnes.bg.

От организацията настояват при телесна повреда домашните насилници да бъдат съдени от държавата, по Наказателния кодекс.

Необходима е промяна в Наказателния кодекс, когато на жертвата е нанесена телесна повреда насилникът да бъде съден от държавата, каза Геновева Тишева, председател на Алианс за защита от насилие, основано на пола пред БНР.

В момента жертвите подават тъжби чрез граждански дела по Закона за защита от домашно насилие и предприеманите мерки са само временни.

Така че в крайна сметка при тежките случаи жените просто не търсят властите, защото знаят, че насилникът ще бъде освободен и срещу него няма да последва наказателна процедура.

Според Тишева единственият начин да се променят нещата е държавата да поеме ролята на съдник, а не жертвата.

Нужно е да има и засилена съдебна защита на пострадалите от домашно насилие, както и да има дългосрочно обучение на адвокати, съдии и прокурори за спецификата в тези случаи.