Рекордните 200 килограма изключително чист хероин на стойност 18 милиона лева бяха открити от митничарите на Лесово, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Крайната цел на наркотика, скрит в камион, превозващ консерви с доматено пюре, най-вероятно е бил пазарът в Холандия. Ангелският прах с чистота 58% е бил скрит в стековете с доматено пюре. Задържан е шофьорът - ирански гражданин, който ще остане под стража за 72 часа. Предстои Окръжната прокуратура в Ямбол да поиска постоянното му оставане в ареста. Наказанието, което грози иранеца, опитал да премине с пратката от България в Турция, е от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лева. Фирмата, на която е собственост камиона е регистрирана в Иран, който е и началната спирка на камиона. Превозното средство и наркотикът ще бъдат иззети в полза на държавата.

В момента рекордното количество дрога се намира в лабораторията на МВР, където изследват и неотврените стекове с доматено пюре. Очаква се прогнозната стойност на наркотика да се увеличи, ако бъдат открити още пакети.

Във возилото е имало контрабандни цигари за 3000 лева, напъхани в кутии за инструменти. Целта им е била да отклонят вниманието на митничарите от хероина.