Следовател Иван Христов, за когото в Несебър се разказват легенди, е с разклатено здраве след атаката срещу него по повод престрелката в Слънчев бряг, при която беше ранен Димитър Желязков-Очите, а неговият гард Александър Алексиев – убит, научи БургасИНФО.

Седмица след стрелбата в Бургас пристигна главният прокурор Сотир Цацаров, който пред журналисти заяви, че следователят ще бъде преместен в Бургас, тъй като неговият начин на живот бил недопустим за представител на съдебната власт. Така само неговото име се завъртя в публичното пространство с внушението, че той има единствена роля за случващото се в Слънчев бряг и дейността на Димитър Желязков-Очите и неговото обкръжение. Дни след изказването на Цацаров Христов е получил тежка хипертонична криза и в момента е в софийска болница, съобщиха негови колеги пред БургасИНФО. Самият той отказва коментар за случая. „С дела, свързани с Митьо Очите не съм се занимавал от години“, казва лаконично Христов.

Всъщност следователят, известен с прякора Камбоджанеца, заради престоя си в Камбоджа преди години, е емблематично име за Несебър. Бил е забъркван в редица скандали, заради отношенията си с жени, както и заради бизнеса на неговата приятелка и децата си. Бил е многократно атакуван за средствата, с които живее и за които той твърди, че са изкарани от престоя му в Кабоджа, където заплатата му била 4600 долара.

Едно от най-шумните разследвания, които е водил, е по делото за атентата срещу Желязков. Той особено се гордее с наградата, която получи тогава лично от министъра на МВР, за разкриването му. Христов смята, че това е едно от малкото отлично доказани дела за поръчково убийство в България.

Той многократно е твърдял, че с Очите не комуникира, както и че няма човек, който да ги е забелязвал двамата на една маса.

Иван Христов участва в разследването за убийството на шуефа на ВИС Георги Илиев, както и има ключова роля при разследването на атентната на летището в Бургас.