Потребител във фейсбук с ник Vesna Videva разказа история, която буквално за минути започна да набира популярност, лайкове и споделяния. Жената наблюдавала събрали се абитуриенти пред входа. Учениците от Втора английска гимназия “Томас Джеферсън” дошли на гости на класната си малко преди бала, който по-късно бил в столичния хотел “Маринела”, пише в. 24 часа.

“Чудех се дали да пиша, но съм доста огорчена и разочарована, затова реших да споделя какво се случи”, пише в мрежата Vesna. Тя разказва, че пред блока се “изсипал” цял клас абитуриенти с коли, джипове, лимузини, коя от коя по-луксозна. Заваляло и жената се скрила под козирката, а целият клас вече бил в апартамента на съседката, която им е класна. Тогава тя видяла да идва пеша момче със светлосин костюм. Отворили му входната врата, посочили къде е апартаментът.

“Добре де, стана време да тръгват към хотела, излизат всички, качват си се по колите... и си заминават. Изпращам ги аз като типичната клюкарка и виждам отново момчето със синия костюм да

ходи пеша по улицата надолу

Питам съседа ми далече ли е паркирал човекът, който го кара, при което чувам отговор, който ме шашна, стъписа: “Ами не, той е пеша, отива към метрото”, разказва още Vesna.

Чутото буквално я подпалило. Побързала да остави кучето, да грабне ключовете от колата и да го догони.

Момчето обаче знаело пътя до хотела. 2 дни по-рано отишло с баба си дотам, за да знае къде точно да слезе от метрото. То

живее с нея и с майка си в “Люлин” и редовно ползва подземната железница

“Намерих го, тъкмо щеше да пресича, почнах да бибиткам, отварям вратата, викам: “Влизай, днеска си с мене. Къде се намира хотелът?” Момчето влезе притеснено: “Ами хотелът е след “Хемус” по бул. “Черни връх...”, пише още във фейсбук жената. В поста на Vesna разказът продължава: “Ами питах ги, всички ми отказаха. В едната кола били само момичета, в другата класната, а другите ми казаха: Бегай от тука бе, разкарай се”.

“Еййй - викам, - Да, няма места, а тази лимузина??? А другите джипове, как пък едно място не се намери??? Как може да са толкова озлобени и егоистични???”

И той вика:

“Ами не можем да ги съдим, такива са, каквито са си” И се усмихна”.

“За момент се замислих как са го изпратили горките му родители, тихо, кротко, с метрото... Без обичайното бибиткане, балони, броене... Та той нямаше дори чадър. Добре, че спря да вали. Само защото момчето не се държеше като другите - просташки, грубо, невъзпитано и защото беше свит, срамежлив и притеснителен, никой не го покани в колите си, които бяха взели “под наем”, нали се сещаш - големите гъзари”, коментира още Vesna.

“Та хвана ме яд на днешната младеж, как само го отбягваха... И к'во, като е по-беден? Аз пък си му бях дама на бала и си го закарах до хотела! През цялото време ми благодареше... Миличкият. Почувствах се щастлива, че макар и с малко съм помогнала. Тези, с които е учил толкова години, се направиха, че не го познават, а аз, която дори не го познавах, се радвам, че се запознах с такава чиста душа, с такова възпитано момче. Колко заслепени са хората...

Спасихте от дъжда вашите скъпи дрехи,

прически, грим и обувки, но оставихте момчето да ходи пеша към метрото, валейки го дъжд, ходейки с наведена глава в един от уж най-щастливите му дни, неговия бал. Поздравявам те, Кристиане, че не свали усмивката от лицето си... Нито веднъж. :) Честито завършване и успех!”

“Всички деца бяха вкъщи с двама колеги, почерпихме се с бонбони. Никога някой в класа не е имал лошо отношение към него”, обясни за “24 часа” класната на Кристиан Антоанета Георгиева. Тя го е поела от 9-и клас, когато той е влязъл във Втора английска гимназия.

“След като тръгнах, мъжът ми звънна и ми каза, че едно дете е останало.

Кристиан не ми каза: Госпожо, аз съм без кола”, казва още учителката по математика. Кристиан никого не е питал дали ще го качи. Георгиева позвънила на приятел на Кристиан, който обяснил, че колата му е пълна, но ще се върне да го вземе. “Тогава съседката е изявила желание да го закара, за да не ходи с метрото. Класът има прекрасно отношение към детето, както, разбира се, и аз”, обясни класната.

“Потресена съм. Децата са прекрасни. Ако той беше попитал децата, съм сигурна, че поне 10 щяха да му предложат да го качат в колата. Една-единствена лимузина беше наета за момчетата и класната, всички останали бяха с личните си коли”, каза Силвена Увалиева, майката на ученичка от класа.

Тя допълни, че всички момичета от класа се редували да танцуват с Кристиан, за да не му е скучно и да не се чувства изолиран.

Завели го на дискотека

“Децата не са такива изроди, за каквито ги представиха във всички сайтове. Знаете ли колко ми е болно”, каза още майката. Тя е категорична, че всеки би се върнал да го вземе, ако знаеше, че ще тръгне пеша.

Кристиан е останал без баща на 8 години. Той е бил офицер, завършил е военноморското училище във Варна, разказва той.

Майката на Кристиан Юлиана Гатева е завършила икономика и журналистика. Едва успяхме да купим костюма за бала, в затруднена ситуация сме, обясни жената. Тя разказа, че едва успяла да намери по-евтин костюм. Всички вървели от 350 до 500 лв.

Псевдонимът ми е Sunny, казва майката.

Може би точно затова абитуриентът поискал “слънчев” костюм.

Тя е работила в НОИ и Агенцията по заетостта.
“Бях изключително тъжна и се почувствах изключително самотна, като разбрах, че синът ми е тръгнал сам на бала. Както се чувствам непрекъснато”, каза Юлиана Гатева.