Едва трима депутати се оказаха с по-либерални възгледи и подкрепиха искането на независимия Велизар Енчев да се легализира употребата на масло и спрей от марихуана за медицински цели и то не за лечение, ами за облекчаване на болката при определени заболявания. Това пише Dnes.bg.

Той мотивира предложението си за поправка в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите с научно изследване, според което марихуаната намалява болката при множествена склероза, СПИН, карцином и парализа.

Според Димитър Байрактаров от ПФ обаче узаконяването на марихуаната ще направи цената й по-ниска и потреблението ще се вдигне, а така пък печалбата от нея ставала по-голяма.

”Едно време доза марихуана е струвала 120 долара, сега е 3 долара”, посочи той и допълни, че болните се чувстват по-добре уж под въздействието на марихуаната, а всъщност ставало въпрос за ефекта плацебо.

„Този метод може да се направи с един добър психолог, та дори с едно захарче, което ще убеди болния, че са му минали всички болки. Гинко билоба преди време беше много популярно, но никой не обясни, че подобряването на оросяването се постига само от мъжките листа, които пък са само няколко на брой на дърво и в морската градина в Бургас бяха опоскани всички дървета”, каза Байрактаров.

Според Георги Кючуков от АБВ легализирането на марихуаната е път към ада.

Велизар Енчев му опонира, че явно 13 европейски държави, 12 американски щата и Израел са поели по този път, но в крайна сметка употребата на марихуана под каквато и да било форма у нас си остана забранена.