Най-известната бургаска котка вече си има лична фейсбук страница, дори няколко. Едната е създадена от журналистката и закрилница на четириногия шишко – Стела Божидарова, а другата е дело на неизвестен засега почитател. Снупи - Пазителят на компаса и Пазителят на Компаса са двата профила, които събират десетки снимки на мъркащия символ на града. Някои от минувачите са кръстили котарака Тодор (б.а. име, което действително много му отива), други използват Снупи, а трети „длъжностната му характеристика” - Пазителят на Компаса. Нищо, че често може да бъде забелязан да спи на работното си място.

Статусите на писан са много забавни и варират от: „Пазителят се чувства обичан” до „Жега, скоро ще е време за плажче!” и „Сиеста”. A ние се чудим има ли Wi-Fi на Компаса?

Авторът на страницата призовава всеки, който прави снимки на котката на Кота 0, да ги качва на страницата.

Безспорно това лято градът ще посрещне многобройните туристи с още една атракция за снимане. Този път въоръжените с фотоапарати китайци и други чужденци ще могат да запечатат на своите фотографии и силуета на котарака. Много софиянци пък споделят под снимките му, че нямат търпение да дойде лятото, за да го видят.

„Дано само туристите с предпочитания към източната кухня не ни лишат от нашата емблематична котка. Толкова е пухкав и сочен, че като нищо някой може да го сготви”, подхвърлят загрижени бургазлии. Разбира се, ссвен в тези две страници, почетно място на Тодор е отредено и в любимата ни Бургас на котките.

Градът безспортно има нова легенда, а ние от BurgasInfo, които сме кръстници на Пазителя на Компаса, се надяваме котето дълго да ни радва, пезещо кротко самото сърце на Бургас.

Снимка: фейсбук страница Пазителят на Компаса