Тази година каналджиите са на път да засенчат по численост дори джебчиите в Слънчев бряг през лятото. Случаите на наши сънародници, които прекарват през граница мигранти, се превърнаха в ежедневие за полицията. А профилът на средностатистическия каналджия придобива следните контури – мъж между 20 и 50 години, все по-често от София. Не са редки и случаите, в които захваналите се с професията имат чисти досиета. За да припечелят повече пари, каналджиите прилагат трикове, на които могат да завидят и маговете. Когато няма място, те „настаняват” клиентите си в багажника – понякога и по двама. Малко след полунощ на 30 март са хванати поредните мигранти, както и техните каналджии.

Около 00.10 ч. на 30 март в близост до село Ясна поляна, общ. Приморско, служители от Районното управление спрели за проверка лек автомобил “Алфа Ромео”, със софийска регистрация, управляван от 43 годишния Г.А. от София. Във возилото те коткрили общо шест нелегално преминали в България мъже, двама от тях в багажника. Те се самоопределили като афганистанци. Г.А. е задържан със заповед за срок до 24 часа, като срещу него е образувано бързо полицейско производство за каналджийство. Шестимата афганистанци също са задържани и отведени в помещения за задържане на лица на ГПУ – Бургас в местността “Ченгене скеле”.

Около 01.00 ч. същият ден на КПП-3 по пътя от Южното Черноморие към Бургас-град, след сигнал за автомобили, превозващи чуждестранни граждани, нелегално преминали границата, служители от Първо Районно управление – Бургас спрели за проверка лек автомобил “Форд Мондео”, със софийска регистрация. Автомобилът е управляван от криминално проявения С.С., 48 годишен от София. В багажниката на автомобила са открити двама мъже, самоопределили се като афганистанци. С.С. е задържан със заповед за срок до 24 часа, като срещу него е образувано бързо полицейско производство за каналджийство.

Двамата афганистанци също са задържани и отведени в помещения за задържане на лица на ГПУ – Бургас в местността “Ченгене скеле”.