"За Бургас 2016-та е годината за благоустрояване на междублокови пространства и саниране на старите панелки", каза днес кметът Димитър Николов по време на пролетно тържество в к-с "Меден рудник". Там е изграден цял нов парк върху терен, до неотдавна представляващ гола поляна с голяма денивелация, върху която имаше незаконни метални гаражи и често се образуваха нерегламентирани замърсявания. Той се намира между блокове 453-455-456-457-459 в зона "Б" на комплекса. Мястото вече се ползва за отдих и игри от над 10 000 души, живеещи в този гъсто населен район.

Благоустрояването е извършено по проект на Община Бургас, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". Общата площ на обекта е над 40 декара. В зоната е съчетано пешеходно, велосипедно и автомобилно движение, като е осигурена максимална безопасност за всички участници. Обособени са около 300 паркоместа. Ремонтирани са прилежащите улици и тротоари. Обновени са зелените пространства, като е внесена нова дървесна и храстова растителност. Реновирано е уличното осветление, а използваните осветители са с висок клас на енергоефективност. Изградени са 2 площадки за игра на открито, предназначени за деца от различни възрастови групи, както и спортно игрище с изкуствена настилка. В зоната има поставено видеонаблюдение.

Като първи етап при изпълнението на проекта беше изградена нова отводнителна система. Под земята е монтиран голям колектор, който да събира дъждовните води от околността. Впоследствие те ще се използват за поливане на новата паркова зеленина.

В зоната са приложени иновативни и дизайнерски решения за разчупване на сивата градска среда. При изпълнение на обекта са спазени всички изисквания за достъпност.

За настроението на всички хора от "Меден рудник", които се събраха днес в новия парк, се погрижиха малчуганите от близкото ОДЗ "Морска звезда". За пролетната атмосфера допринася и украсата от гигантски изкуствени цветя и пеперуди - същите, които се поставят и по главната улица "Александровска".

Тържеството завърши със засаждане на млади дървета в парка. Включиха се децата от "Морска звезда", кметът Николов, председателят на местния парламент Костантин Луков и други общински съветници, уважили събитието с присъствието си.

През 2016 година предстои да започне благоустрояване на още няколко междублокови пространства в к-с "Меден рудник" и на други места в града.