Най-добрият млад автомонтьор и най-умелият шофьор ще бъдат определени в съревнование между ученици от 8 града. Организиратори на надпреварата са Министерство на образованието, Регионален инспекторат по образование и Професионалната гимназия по транспорт в Бургас. Сред основните спонсори на състезанието е превозвачът „М-Бус”.

Жребият под кой номер ще се състезават отборите, бе изтеглен по атрактивен начин. Представителите на професионални гимназии от Габрово, Стара Загора, Сливен, Ямбол, село Градница и Казанлък имаха право да изберат по един цвят автомобил от специален макет, който бе изложен в Морското казино. Подреждането на отборите бе по азбучен ред, а последен своят номер изтегли домакинът Бургас. Градът участва с два отбора – на Професионалната гимназия по транспорт и на Професионалната гимназия по мехонолектротехника. Поздрав към участниците отправиха зам.-областният управител Севдалина Турманова, директорът на Регионалният инспекторат инж. Виолета Илиева и директорът на Професионалната гимназия по транспорт Ирина Чавдарова-Пенкова.

За учениците от последните класове на професионалните гимназии участието в „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС” е и вид кандидат-студентски изпит. Спечелилите първо място в отделните направления - „Автотранспортна техника” и „ Водач на МПС” ще бъдат приети в един от двата университета – партньори на състезанието. Това са Университет „Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас и Техническият университет в Габрово.

„Благодаря на всички фирми и автосервизи, които осигуряват стаж на учениците от двете гимназии в Бургас и им позволяват да ползват базите им, за да придобиват професионална квалификация. Специални благодарности към „М-Бус”, които са и спонсори на състезанието, както и на „Спекта Ауто”, където ще се проведе съревнованието за най-добър автомонтьор”, каза директорът на Регионалния инспекторат.

В журито на състезанието са представители на браншови организации, както и на спонсорите. Транспортна фирма „М-Бус” е представена от Антон Христов, който е възпитаник на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника.

Участниците в надпреварата бяха поздравени от талантливите ученици на Гимназия за романски езици „Георги Стойков Раковски“ – град Бургас. Те изпълниха три песни, а сред солистите бе и нашият колега от Бургаска младежка телевизия Давид Сукнаров.

Победителите в състезанието за най-добър автомонтьор и водач на МПС ще бъдат излъчени утре. Награждаването е в 14:30 часа в сервиза на „Спекта Ауто”.