Петдесет и трима малки художници бяха наградени лично от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на Бургас Димитър Николов за оригиналните си творби в конкурса на ВиК „Водата е живот”. Традиционната изложба на дружеството, която се провежда за 14-ти пореден път, тази година показа 53 картини отсяти от общо 300 участващи. Техни горди автори са възпитаници на 20 училища, детски градини и арт школи в общината. Изложбата е посветена на 22-ри март - Световен ден на водата, а основното послание, закодирано в рисунките, е за опазване на природния ресурс, без който названието Синята планета не би било мислимо.

Децата получиха сертификати и подаръци от министър Василева, кмета Николов, зам.-областния управител Севдалина Турманова и изпълнителния директор на ВиК- Бургас инж. Ганчо Тенев. Гости на награждаването бяха и заместник-министърът на МОСВ Атанаска Николова, народният представител Иван Вълков, както и кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

„Изложбата е подкрепа за талантливите деца на Бургас и признание за начина, по който те възприемат грижата за опазването на околната среда. Градът се горее с природните си дадености и децата ни още от малки осъзнават това и израстват със съзнанието, че трябва да полагат грижи. Водата е символът на живота и в началото на пролетта е добре да се даде знак да пестим ценния природен ресурс и да пазим морето и реките чисти”, каза министър Ивелина Василева.

Творбите на малките автори красиха стените на галерията на Дружеството на бургаските художници на ул. „Александровска”.

„Специално дойдох да видя Вашите красиви рисунки, защото разбрах, че освен талантливи сте и отличници. Благодаря на министър Василева, която каквато и работа да има, не пропуска да награди малките таланти. Тук е и зам.-министър Атанаска Николова, която конкретно отговаря за водите в България”, каза кметът Николов. Преди да застане на заместническото място в МОСВ, Атанаска Николова бе зам.-кмет с ресор „Европейски политики и околна среда" в Община Бургас.

Днешната изложба срещна родители и деца с десетки интересни рисунки. До вратата бе закачена творбата на петокласника Калин Янгьозов от ОУ „Климент Охридски”. Тя предизвика много усмивки, заради интересната идея. Калин е изобразил Земята, която пие вода със сламка.