Броени часове остават до началото на Grand Prix Поморие 2016 - първи кръг на Републиканския шампионат по мотокрос във всички класове за сезон 2016 година. Официалното откриване на състезанието ще бъде на 20.03.2016 г. /неделя/, от 10.00 часа на мотополигона в Порой, а тренировките ще започнат ден по-рано в 12.30 часа.

Вчера в София се проведе и официална пресконференция по темата, в която участваха кметът на Община Поморие Иван Алексиев, общинският съветник Неделчо Стайков, председателят на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов и председателят на организационния комитет на Grand Prix Румен Петков.

Пет години изминаха от реконструкцията на уникалното за България мотокрос съоръжение на територията на община Поморие. Мнозина считат пясъчното трасе в Порой за трудно и технично, но тайната на успеха се крие в зимната подготовка на състезателите, тяхната воля и мотивация. През 2015 г. доста от тези качества трябваха на участниците и организаторите, имайки предвид тежките условия на дъжд и студ. И през 2016 г. организаторите от Община Поморие, не са пожалили труд и средства, за да посрещнат очакваните над 100 състезатели от България, Румъния и Молдова.

Заявките от страна на българските състезатели са точно 105, а разпределението по класове е: МХ65 – 11, МХ85 – 10, МХ2 – 25, МХ1 – 20 и МХ – 42. Гостите от чужбина, както обикновено, ще бъдат представени във всички класове.

Сезон 2016 се очертава като интересен и преходен, тъй като много от състезателите в класовете МХ65 и МХ85 преминаха в по-горната кубатура, съответно в МХ85 и МХ2. Това е напълно нормално и очаквано за болшинството пилоти, родени след 2000-та година. На стартовата решетка в Поморие ще застанат и състезатели от клас МХ65, които за първи път ще се включат в битката на републиканския шампионат. Като своеобразни лидери и претенденти за далечната титла за момента в МХ65 се очертават „ветераните“ от класа: Виктор Бориславов - Мотоспорт Варна, Радостин Михайлов и Максимилан Мадалиев - МотоСпорт Черно Море и Живко Богданов – Сливен Моторс, които имат по един или два сезона зад гърба си.

Състезателите от клас МХ85 ще се срещнат с двамата шампиони от 2015 г. – Кристиян Иванов – НСА Моторспорт и Димитър Грозданов – МХ Рейсинг Симитли. Към групата на новите участници влизат и Виктор Нейчев – Еър Макс Рейсинг и Християн Даков – Левски МХ Груп. И четиримата обаче ще се срещнат с Ерай Хасан – Мотоспорт Черно Море, който кара втори сезон в клас МХ85. С явни претенции за лидерство в класа е „старшият“ Николай Малинов – МСК Севлиево, който през 2015 г. бе близо до топ три в класирането, при една много сериозна конкуренция.

„Конкуренцията“ от МХ85 обаче „порасна“ с една година и се премести в клас МХ2: Жулиан Георгиев и Румен Мирчев – Еър Макс Рейсинг, Алекс Димитров – Мотоспорт Варна, Виктор Касабов – Левски МХ Груп, ще трябва много да внимават с новата си кубатура и мотоциклети, от една страна, а от друга им предстои период на адаптация в новата обстановка, новите скорости и запознанство с „майсторите“ на клас МХ2, които ги очакват с нетърпение. Хакан Халми – МСК Севлиево, Тони Цветков – Панчо Рейсинг тийм, Кристиян Ангелов – НСА моторспорт и Любомир Васев – МХ Рейсинг Симитли са само малка част от шоуто в клас МХ2, който се очертава наистина интересен и напрегнат през сезон 2016. В шампионата влиза и Майкъл Иванов – Троян Моторспорт 01 към стартовия лист, който с два старта и доста спечелени точки в Световния шампионат е истински „стимул“ за останалите момчета. От него се очаква качествено представяне преди третия кръг от Световното, който е в подобни пясъци и ще се състои следващата седмица във Валкенсвард, Холандия.

В клас МХ1, за съжаление, вечният „дует“ Николай Йовчев и Тодор Тотев ще останат на „резервната скамейка“ и няма да участват в шампионата. Предвид това, Калоян Илиев – МСК Севлиево и Денислав Ангелов – Бяла Рейсинг ще имат доста обширно поле за изява, останалите конкуренти в този клас засега не са ясни.

Топ пилотите в най-масовата група – клас МХ отново са на линия и са още по-мотивирани за победа през този дълъг сезон.

За първи път в шампионата се въвежда и една нова награда „СПОРТ ТОТО Най–добра обиколка“, която във всеки кръг ще бъде давана на най-бързия състезател от различен клас. За Поморие, тази наградата ще бъде за клас МХ65.

Община Поморие и Българската федерация по мотоциклетизъм канят в Порой всички жители и гости на общината, за да усетят адреналина и атмосферата на Grand Prix 2016.