„Да бъдем достойни хора – това е най-добрият начин да почетем паметта на загиналите за свободата на Отечеството ни”, казва в обръщението си по случай 3-ти март областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Ето и останалата част от неговото поздравление по случай националния празник.

„За мен е чест да Ви поздравя по повод Националния празник на България - 3 март. Убеден съм, че няма българин, независимо къде по света се намира, който на днешния ден да не изпита чувство на принадлежност към една страна с достойно минало, храбри герои и вековна история. Една страна, чиито предци дадоха живота си, за да бъде, за да ни има. Една страна, в която всяко кътче носи спомена за онези смели мъже и жени, които преди 138 години извоюваха правото ни днес да сме свободни. Вярвам, че тази изстрадана свобода не трябва да приемаме като даденост. Подвигът на предшествениците ни не е само светъл спомен от миналото, той трябва да бъде двигател за нашия живот, самосъзнание, ценности и пример, който да даваме на бъдещите поколения. Нека родолюбие, самоотверженост, сила и мъжество не бъдат само думи, а част от нас и от делата ни. Да бъдем достойни хора – това е най-добрият начин да почетем паметта на загиналите за свободата на Отечеството ни.

Нека помним и пазим заветите на онези, за които най-силното оръжие е било любовта към родина и народ. Нека не забравяме, че днес ние сме тези, които пишат историята на България, че нашите действия, поведение и мисли определят дали децата ни в утрешния ден ще се гордеят да се нарекат българи. В съвремието, в което живеем, това не е лесно начинание, но съм убеден, че ще се справим успешно, защото във вените ни тече кръвта на нашите деди - хора с желязна воля, непреклонен дух и вродена борбеност.
Посрешнете днешния ден в добро здраве, с нужното самочувствие от това, което сме и вяра в това, което заедно можем да постигнем в бъдеще”.