“Ако има човек във фирмите на ВИС, който да е встрани от силовашките изпълнения и да е по-близо до нормалния бизнес, това беше Веселин Стоименов, той бе един от хората, които през годините работеха върху изсветляване дейността на групировката."

Мнението е на човек, който следи развитието на курорта Слънчев бряг през последните 25 години и е наясно както с видимите, така и със скритите процеси в родния туризъм и присъствието на силовите структури в него.

И докато Георги Илиев е жив, роденият през 1964 г. Стоименов е фигурата, която управляше собствеността на групировката в центъра на комплекса - бутиковия "Дюн", хотелите "Орел" и Астория", след приватизацията преустроени в общ комплекс, култовата дискотека "Айсберг" и района около нея, превърнат в доходоносен базар.

Стоименов е лицето, което не се крие в коли със затъмнени стъкла и не се движи с гвардия от гавази.

Той ходи по срещи с представители на курортното ръководство, урежда нещата с институциите, разхожда се спокойно по крайбрежната алея.

Всички имахме едно наум за кого работи и кого представлява, но след като някогашните ВИС и СИК инвестираха в легален бизнес, наеха и подготвени хора да го управляват. Стоименов разбираше от този бизнес, коментира хотелиер, пожелал анонимност.

Според полицаи 51-годишният мъж е бил лесна мишена - движел се е без охрана и не е проявявал никаква предпазливост. Със сигурност не е имал индикации, че му кроят нещо, коментира криминалист.

Така около 21 часа на 7 януари той се отправя към комплекс “Макси” на на бул. “Симеоновско шосе”, където живее негова приятелка.

Килърът изстрелва в тялото на едрия мъж 7 куршума. Повечето попадат в торса, но един е в главата от непосредствена близост. Затова криминалисти приемат, че това е т.нар. контролен изстрел, с който извършителите на мокри поръчки “гарантират”, че работата е свършена.

Работещи по случая нямат съмнения в два факта - че убийството е поръчково и е възложено на хора, които са в този “бизнес”, както и че е подготвено прецизно.

Предполага се, че в събирането на информация, в съставянето на план и в самата реализация са участвали поне двама. Извършителите са познавали навиците на мишената си и дневния му график. Избрали са място, където възможността да попаднат на свидетели е минимална.

Назначена е комплексна балистична и трасологична експертиза, за да се установи с точност какво е било разположението на жертвата и убиеца. Засега се смята, че всички изстрели са от едно оръжие, и то е пистолет “Макаров”. Очаквано обаче, от оръжието няма и следа.

Предполага се, че пистолетът е бил със заглушител - никой от разпитаните обитатели на комплекса не е чул изстрели.

Часове след убийството в Студентския град е намерен опожарен автомобил БМВ - познат трик за заличаване на следи при извършване на тежки криминални престъпления.

От полицията засега премълчават дали близо до колата са открити следи от друг автомобил, с който килърите са продължили бягството си.

Връзката между убийството и подпалената кола, за която се установи, че е крадена, все още е само предполагаема. Предстоял анализ на записи на камери, които уловили сходен автомобил по “Симеоновско шосе”.

Колкото повече време минава от убийството, толкова по-малък е шансът да се стигне до преките извършители, а след това и до поръчителите, коментират криминалисти.

Поне три са възможните версии. Първата е свързана с бизнеса в производните от ВИС фирми. Да не забравяме, че с видимата част: хотели, заведения и търговски обекти, вървят и доста сиви дейности, около които пермаментно има напрежение и рискови ситуации, коментират източници от Слънчев бряг.

В известен смисъл основен работодател на Стоименов се пада вдовицата на Георги Илиев - Мая, едноличен собственик на “ВАИ холдинг”, в активите на който влизат повечето имоти в комплекса, придобити при приватизацията като обособени части от “Слънчев бряг” АД.

Самият Стоименов обаче има участие и в други фирми - "Хемус инвест" ООД и "Сохо" ООД, над които витае сянката на издирвания и придобил славата на влиятелен наркобос Христофорос Аманитидис-Таки.

В “Сохо” ООД той е съдружник с известния футболист от близкото минало Даниел Боримиров, в момента шеф на школата на “Левски”. Както е известно, неговата съпруга Афродита е сестра на Таки.

В по-ранен етап - 2008-2010 г., съдружник в “Сохо” е била Антигона Янулис, жената, от която осъденият като лидер на наркобанда Димитър Желязков- Очите има син.

В “Хемус Инвест” Стоименов е съдружник с Афродита Боримирова, Радостин Бързанов (чрез “Ирида 71” той концесионира южния плаж в Несебър) и Красимир Мавров, кандидат за общински съветник от местната коалиция СИЛА на изборите през 2015 г.

Бързанов е другата влиятелна фигура на групировката в Слънчев бряг. На Бързанов, по-известен като Радо Слънцето, който е стартирал като гард на Васил Илиев, е поверена южната ивица на плажа.

За нея има дългосрочен концесионен договор с “Ирида 71” ООД.

Първоначално фирмата е само на името на Димитър Димитров- Маймуняка, но по-късно в нея съдружник става приятелката му Надя Ставрева. След убийството на Маймуняка дял в “Ирида” получава Радо Слънцето. По-късно той излиза и фирмата, но според това е формално. Бързанов е основна фигура повече от 15 г. в управлението на ивицата Слънчев бряг Юг и цялата прочута парти зона "Какао бийч" със завидна концентрация на доходоносни легални и не толкова светли бизнеси.

Смята се, че двамата със Стоименов са имали относително равнопоставени позиции в йеархията на холдинга и между тях напрежение не е имало. Често операторите на чужди пари забравят истинската си роля и се опитват да игрят главна роля, Веско обаче си знаеше мястото, не би допуснал такава грешка, коментира познат на убития. Разследващите обаче са предприели финансов анализ на фирмите на убития, като интересът бил насочен особено към тези с регистрация зад граница.

"Стоименов груп Лимитид" ООД, първоначално регистрирана в Англия, а след това в САЩ, е едноличен собственик на капитала във "Венис" ООД. Тя присъства като съдружник и във "Венис Марина", където Веселин има дял и като физическо лице.

Близки до убития твърдят, че това са фирми, свързани с негов самостоятелен бизнес. Предприетият анализ ще потвърди или ще опровергае това.

Втората версия е свързана с удар извън структурата на ВИС от хора, които отсрелвайки Стоименов, дават знак на партньорите му.

Фирмите в Слънчев бряг оперират с много обекти - във и извън хотелите, които се отдават под наем. Става въпрос за десетки контрагенти, повечето от които не са стриктни във вноските. Ако нямаш хора, които да ти прибират парите, със сигурност си завлечен, подсказват запознати с курортните реалности.

Бившите висаджии добре се справяли с колекторската дейност, дори вършели “услуги” и на други собственици на имоти, които имали проблеми с наемателите си.

По правило те гледат да няма скандали и напрежение там, където въртят туристически бизнес, но през лятото на 2013 г. се намери някой, който да постави бомба на паркинга до “Какао бийч”. Самоделката бе с малка мощност и само олющи плочника. Официално атентатът нямаше адресат, но в курорта се заговори, че бомбата е поставена под джипа на Радо Бързанов и е гръмнала малко след като той е потеглил от паркинга.

Третата версия е убийството да е предизвикано от други контакти на Веско Стоименов извън обвързаността му с ВИС.

Според близки до него той е планирал постепенно да се оттегли от Слънчев бряг и да се отдаде на бизнеса си с лодки за разходки по Ропотамо.

Стопанисването на атракцията в резерват Ропотамо край Приморско обаче бе съпроводена с много скандали и съдебни дела.

“Венис Марина” “влезе” в резервата в края на 2012 г. Дотогава дългогодишен концесионер на лодките бе бургаската фирма “Ки То трейд” на предприемача Тодор Ташев.

Само няколко месеца по-късно избухна огромен скандал след сигнал, че “Венис Марина” налива бетон в резервата. От фирмата отрекоха и твърдяха, че са предприели само почистване на района и обновяване на съществуващата база на пристана. РИОСВ Бургас прекрати едностранно и договора за наем на лодките, но “Венис Марина” обжалва.

С писмо от 12.08.2013 бургаската екоинспекция уведоми фирмата на Стоименов, че трябва да освободи изцяло имота, който е изключително държавна собственост.

Последва обжалване на акта, но не и изваждане на лодките от реката.

В началото на 2014 г. Бургаският административен съд определя процедурата за избор на намател като незаконосъобразна, а през април 2015 г.определението се потвърждава окончателно от ВАС (решение 4494/22.04.2015 г.). Междувременно се подготвя нов конкурс за лодките по Ропотамо, който се провежда на 8 април 2014 г. в сградата на РИОСВ.

В него участват четири фирми

Две от тях са на Стоменов - “Венис Марина” ЕООД и “Венис” ООД и още две - “Ки То трейд” ООД и "Примотурс" ЕООД. Те пък са на предишния наемател Тодор Ташев.

“Спечелил съм всички дела, “Венис Марина” отнесе не една и две глоби, но въпреки това никой не изкара лодките й от Ропотамо, а моите бяха махнати с полиция”, казва в края на лято 2015 бившият концесионер.

Тъй като според РИОСВ “Венис Марина” вече не е законен немател, държавата й връща концесионната такса за 2014 г. в размер на 48 000 лв. Същото би трябвало да се случи и с таксата за изминалата 2015 г., което означава, че частна фирма експлоатира напълно безплатно атракцията "разходка с лодка" в резервата.

Катамараните на Стоименов останаха и това лято в резервата, въпреки че Върховният административен съд излезе с решение от 27 юли 2015 г., според което те трябваше да бъдат принудително извадени от реката.

Процедурата трябваше да бъде задействана със заповед на областния управител Вълчо Чолаков, но той реши да изчака окончателното произнасяне по делото за легитимността на договора между РИОСВ - Бургас и “Венис Марина” ЕООД за стопанисването на лодките.

Преди броени дни от “Венис Марина” заявиха пред “168 часа”, че в края на 2015 г. е постановено съдебно решение и то е в тяхна полза.

Два са основните въпроса по този спор - дали е имало незаконно строителство край Ропотамо и дали фирмата разполага с изряден договор. Първият отговор е не, вторият да, коментира представител на “Венис”.

"РИОСВ предприема стъпки този договор да бъде обявен за нищожен на основание на определението на ВАС, според което процедурата за избор на наемател е незаконосъобразна", коментира шефката на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова.

В края на декември м.г.тя издава заповед, с която прекратява проведения на 8 април 2014 г. конкурс за лодките по Ропотамо.

“Дали ще има нов конкурс? Не мога да отговоря на този въпрос сега”, заяви пред “168 часа” Атанасова.

Договорът на “Венис Марина” за лодките по Ропотамо е 5-годишен, което означава, че изтича догодина.

Дали междувременно катамараните на убития Стоименов ще бъдат изкарани от реката или не, никой не може да прогнозира.

“168 часа” научи, че наследниците на убития бизнесмен се подготвят да поемат тази част от бизнеса му.

източник: в. 168часа