Високите температури не помагат да пожарникарите за овладяването на огнените стихии. Червен код за екстремно горещо време e обявен в цялата страна и днес. Очакванията са максималните стойности в повечето райони да са от 38 до 42 градуса.

"Късно следобед и през нощта в северозападните райони ще превали и прегърми. Оскъдни ще бъдат валежите, максимум по един-два литра на квадратен метър. Няма да достигат до централните части на страната, но в петък се очакват превалявания в южните райони. През следващите дни температурите ще се понижават с по един-два градуса", каза синоптикът Петър Янков в "България сутрин".

"Ще бъдат съпроводени с валежи. В събота ще вали главно в западните и северните части от страната. Има условия за гръмотевични бури в северозападните райони. В неделя ще вали и в централните части от България. Гръмотевични бури ще има по линията Плевен - Русе, в Северна България главно и централните части на Средна гора", прогнозира Янков пред Bulgaria ON AIR.

"От началото на следващата седмица се задава продължителен дъждовен период. Валежите от понеделник до четвъртък ще подпомогнат потушаването на пожарите. Ще бъдат по-интензивни в централните и южните райони. Лошото е, че тези пожари са предизвикани главно от човешка дейност", коментира още синоптикът.

"Създават се комини от топъл въздух, които се издигат. Районът на пожара започва свой живот. Тези резки изменения на посоката на вятъра са вследствие на локализирането и разширяването на района на пожарите. Ветровете ще бъдат до 25 км/ч. Не са силни. Усилват се в районите на пожарите. Цялото Средиземноморие, вследствие на синоптичната обстановка, е във властта на горещите вълни и липсата на валежи. При нас е особено, че температурите са продължителни", обобщи Янков.