Частично бедствено положение е обявено заради пожара в северната част на Стара Загора, съобщи областният управител Методи Марков, цитиран от БТА.

Той посочи, че са уведомени и военните, както и има готовност при необходимост да бъде включен хеликоптер.

"Има опасност за къщите, които се намират в района на местността "7-и километър". Очаква се патрулен автомобил да разчисти колите, които се намират в близост", каза Марков. Той обясни, че пожарът е тръгнал от 75-и блок на север, но е преминал баира и е стигнал почти до къщите на хората.

Малко по-късно кметът на община Стара Загора Живко Тодоров е заявил, че на този етап няма опасност за къщите, намиращи се във вилната зона.

На място има разположени три автомобила около къщите, намиращи се в близост, които да защитят имуществото на хората при необходимост. Живеещите са уведомени да имат готовност евентуално да напуснат къщите, ако се наложи, затова всички мерки за тяхната безопасност са предприети", каза Тодоров, цитиран от БТА.

От думите му стана ясно, че всички сили на пожарната се борят със стихията. "Надяваме се, че съвсем скоро пожарната ще успеят да загасят пожара", каза кметът. Тодоров обясни, че "вятърът е доста силен и променя посоката си непрекъснато, трябва да се реагира своевременно и да се защити имуществото на хората", допълни той и отбеляза, че самият той е на мястото на пожара.

В момента са предприети всички мерки, които на местно ниво могат да бъдат предприети. От думите на кмета стана ясно, че обявяването на частичното бедствено положение от областния управител Методи Марков е с цел превантивни мерки, но изрази надежда, че "няма да има нужда от по-сериозна намеса".

Пожарът лумна около 15:30 часа. На терен веднага бяха изпратени четири екипа огнеборци от Стара Загора и един екип от Казанлък, пожарен автомобил от Регионалната дирекция по горите, както и водоноска от община Стара Загора.