Пожари избухнаха на няколко места в страната. Огнеборци, доброволци и военни хеликоптери гасят на широк фронт в Средна гора, на моменти имаше заплаха и за населени места. Пожар откъм Северна Македония застрашава района на Петрич. Там огнеборци и горски работници се борят да ограничат пламъците.

Критична е ситуацията в село Михилци, където битката с огнената стихия продължава пореден час. Пожарът е обхванал осем километра иглолистна и широколистна гора. На моменти имаше риск пламъците да достигнат до къщите на хората в Песнопой и Михилци. Над 80 пожарникари са на терен, както и специален военен модул на 61-ва Стрямска механизирана бригада, тъй като се оказа, че в гората има военен склад с медицинска техника. На терен са и 50 доброволци, както и служители на горските стопанства в района. Два хеликоптера от Авиобаза „Крумово” облитат територията и гасят огъня. На място са главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Александър Джартов, които ръководят операцията.


Огънят стигна до първите къщи в Песнопой и ситуацията стана критична. За да спаси дома си от пламъците, Светослав Белев часове наред обливаше с вода пространството пред къщата си. С пръскачки и с туби с вода жителите се бореха да спасят имуществото си.

Пламъците, които първоначално обхванаха цялата борова гора между Песнопой и Михилци, в късния следобед прескочиха билото и се спуснаха към къщите в Михилци. Хората в селото изтръпнаха.


В гората има и военен склад, затова военнослужещи от Карлово поеха охраната му. „В него се съхранява техника, която е към Военномедицинската академия - въглероден диоксид, бутилки с въглероден диоксид”, обясни Кангалджиев.


Два хеликоптера се включиха в гасенето, а 25 противопожарни автомобила навлязоха в труднодостъпната гора. Според местните жители пожарът е умишлен. „Може ли да се запали от две страни едновременно”, пита Петър Попов.

Огънят стигна и до главния път Пловдив - Карлово, което наложи полицията да затвори участъка за движение.

Частично бедствено положение в Хасковско. Няколко големи пожара избухнаха следобед в различни части на областта. Най-сериозна е ситуацията в ивайловградското село Горноселци, където огънят е минал през 15 къщи, част от които обитаеми.

В почти цялата хасковска област ситуацията е критична. В Горноселци огънят успя да премине през над десет къщи. Силният вятър непрекъснато обръща посоката си и все още има опасност за хората в населеното място.


Подобна е ситуацията и в тополовградското село Срем, където огънят навлезе в стопански постройки. Вече са изпепелени около 4-5 къщи, които, за щастие, са необитаеми. Пламъците са унищожили и няколко автомобила.

Според местните огънят е тръгнал от път край село Гранитово след изхвърлена цигара. Хората се включват в помощ на огнеборците.

В района на село Студена и Радовец бушуват поне три пожара. Силният вятър ги разпалва и ги води към иглолистни гори, където огънят се качва върхово.

Бедствено положение е в сила на територията на общините Ивайловград и Тополовград.

От снощи гори и пожар и в съседна Северна Македония, в близост до българската граница. Това принуди пожарникари и горски служители в Петричко да се опитат да го спрат с помощта на насрещен огън.

По-рано се очакваше, че пожарът ще бъде локализиран, но внезапно излязъл насрещен вятър разпали огъня отново. Към момента няма опасност за близките населени места.
Източник: Нова тв