За четвърта година Yettel помага за кариерното ориентиране на ученици от 10. до 12. клас


Стартира четвъртото издание на „Втора смяна“ – програмата за кариерно ориентиране на Yettel за ученици от 10. до 12. клас. Тази година телекомът посреща близо 40 тийнейджъри – деца и близки на негови служители, които в следващия месец ще попаднат в реална бизнес среда и ще работят по конкретни проекти. По този начин програмата им помага да придобият нови знания и да открият областта, в която искат да се развиват.

Тази година участниците избираха измежду 20 професионални роли – от планиране на мрежата, през работа в магазинна мрежа, до характерните за всеки бизнес сфери – HR, дигитален маркетинг, право, корпоративни комуникации и други.

Част от тийнейджърите ще събират и анализират данни в областта на радиопланирането, ще разберат какво са „мрежови параметри“ и как функционират радио системите. Други ще участват в разработката на нови услуги и платформи и ще работят с едни от най-модерните технологии. А трети ще видят как на практика се случва търговията в магазините на Yettel и ще помагат в обслужването на клиентите.

Как се създава електронно трудово досие, как се анализират данни и какви са различните техники на обработка, как се правят проучвания и как се обобщава клиентска обратна връзка са част от останалите проекти, в които тийнейджърите активно ще се включат.

През цялото време те ще имат до себе си и ментор – служител на Yettel, който ще ги напътства. Участниците минават и през серия от обучения, с които телекомът ги подготвя за бъдещите им задачи – от работа с Excel и Outlook, до посещение на мобилна базова станция и центъра за наблюдение на мрежата на Yettel.

Презентационни умения, финанси за нефинансисти и работа с лични данни допълват поредицата от обучения, с които телекомът ги въвежда в света на бизнеса. Част от програмата е и среща с корпоративния психолог на компанията, който допълнително подпомага младежите в кариерното им ориентиране.

Втора смяна“ е една от инициативите на Yettel, които бяха отличени от световната организация Top Employers. Тя е представена и в нейната онлайн библиотека с най-добри практики от цял свят.

Програмата е една от трите, с които Yettel подкрепя младите в професионалния им път. В началото на юни телекомът посрещна 44 участници в програмата Yettel Teen Academy. Тя отново е насочена към ученици – от 5. до 12. клас, като освен тийнейджъри, включва и по-малките. За студенти и млади специалисти е и стажантската програма Hub by Yettel, която продължава една година и дава реална възможност на участниците да продължат развитието си в компанията и след края на стажа.