Миналият месец е бил най-горещият юни в историята. Това изчисли Службата за климатични промени на ЕС "Коперник", предават световните агенции.

Той продължава тенденцията за изключителни температури, поради което някои учени смятат, че 2024 г. е напът да бъде най-горещата регистрирана година в света.

По данни на "Коперник" всеки месец от юни 2023 г. насам - 13 поредни месеца - се нарежда като най-горещия на планетата, откакто се води статистика, в сравнение със съответния месец през предходните години.

Най-новите данни сочат, че 2024 г. може да изпревари 2023 г. като най-горещата година, след като причинените от човека климатични промени и естественият метеорологичен феномен Ел Ниньо доведоха до рекордно високи температури през годината досега, посочиха някои учени.

"Сега оценявам, че има приблизително 95% вероятност 2024 г. да надмине 2023 г. като най-топла година, откакто започнаха да се регистрират температурите на глобалната повърхност в средата на 1800 г.", заяви изследователят Зеке Хаусфатер.

Измененият климат вече отприщи катастрофални последици по света през настоящата година.

Много хора починаха при тежка жега по време на поклонението хадж миналия месец. Смъртни случаи вследствие на горещо време бяха регистрирани в Ню Делхи, който претърпя безпрецедентно дълга гореща вълна, както и сред туристите в Гърция.

Фридерике Ото, климатолог от института "Грантъм" към лондонския Импириъл колидж, изчисли, че има "висок шанс" 2024 г. да стане най-горещата година в историята.

"Ел Ниньо е естествено възникващо явление, което винаги ще идва и ще си отива. Не можем да спрем Ел Ниньо, но можем да спрем изгарянето на нефт, газ и въглища", подчерта тя.

Естественият феномен Ел Ниньо, който затопля водите на повърхността в източната част на Тихия океан, има тенденция да повишава средните температури в световен мащаб.

Този ефект намаля през последните месеци и светът вече е в неутрални условия. Очаква се Ла Ниня да се формира по-късно тази година и да доведе до захлаждане.

Емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива са основната причина за изменението на климата.

Въпреки обещанията за ограничаване на глобалното затопляне, досега страните не са успели колективно да намалят тези емисии. Поради това температурите продължават да наастват трайно в продължение на десетилетия.

По данни на "Коперник" през 12-те месеца, завършващи през юни, средната температура в света е била най-високата, регистрирана за такъв период, с 1,64 °C над средната за прединдустриалния период 1850-1900 г.