Кутията с бисквити с канабис, от която са яли и са се натровили децата, които са в болницата в Плевен, се продава свободно в интернет, струва 58 лева. Това разкрива старшата сестра в токсикологията, където са настанени петте деца и майката на едно от тях.

Родителите на децата са донесли в болницата кутията, от които са консумирали, и така лекарите разбрали за какво става дума. Потърсили в интернет информация за продукта и установили, че няма никакъв проблем сладкишът да се поръча и купи онлайн.

От токсикологията обърнаха внимание, че концентрацията на канабис в бисквитите е много голяма и всъщност те са били предназначени за консумация за дълъг период от време. Децата обаче буквално са омели кутията наведнъж.

Вече няма опасност за живота им, но ще останат под наблюдение в болницата още поне два дни.

Вчера в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен бяха приети пет деца, консумирали бисквити с канабис. Децата бяха хоспитализирани в Клиниката по токсикология, натровените деца са на възраст между 4 и 14 години, съобщи БТА.

"Приети са с тежко общо състояние и количествени и качествени нарушения в съзнанието. Предприето е реанимационно, детоксично и специфично лечение. В момента те са със стабилни жизнени показатели, но сънливи", каза Таня Вашкова, експерт "Връзки с обществеността”.

Началникът на Клиниката по токсикология доц. д-р Евгения Бързашка коментира, че "лекарите токсиколози са загрижени за последните случаи на отравяне с бисквити, съдържащи канабис, които са били предложени на деца от непознати".

Доц. Бързашка допълва, че това е сериозен проблем. Ние, като родители и възрастни, сме задължени да не подминаваме проблема, да бъдем бдителни.

"Винаги трябва да наблюдаваме какво ядат и с кого общуват. В този случай трябва да подчертаем важността на избягването на всякакви хранителни продукти, предлагани от непознати", допълва доц. д-р Бързашка.

По случая е уведомена полиция, отдел "Закрила на детето" и Детска педагогическа стая, казаха още от плевенската болница.