Българската православна църква прикани всички православни да присъстват и да съучастват молитвено на празничните богослужения. Шествията са предвидени за събота и неделя в катедралния храм "Св. Неделя" по повод въдворяването на Негово Светейшество българския патриарх Даниил като предстоятел на Софийската митрополитска катедра.

Датата съвпада с празника на катедралния храм "Св. великомъченица Неделя" и Втората неделя след Петдесетница - на Всички български светии.

От БПЦ информират, че в събота (6 юли) от 18:00 ч. ще има патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие, последвано от трисагий за блаженопочиналия български патриарх и Софийски митрополит Неофит пред неговия гроб.

В неделя сутринта (7 юли) ще се състои празнична утреня. От 9:30 ч. ще бъде отслужена света литургия, водена от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Даниил.

"Приканват се православните християни да присъстват и да съучастват молитвено на празничните богослужения", отбелязват от БПЦ.

"Труд news" припомня, че Видинският митрополит Даниил на 30 юни бе избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Той беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил. 69 делегати гласуваха за Видинския митрополит Даниил, а Врачанския митрополит Григорий - 66. Три бюлетини бяха обявени за недействителни.