Страшно много слънце, изключително силна слънчева радиация и убийствени жеги от сряда прогнозира климатологът проф. Георги Рачев.

Той поясни, че се очакват на места температурите да достигнат 40 градуса, а морската вода може да се стопли над 27 градуса. “Тази двуседмична топла вълна ще направи водата буквално “чай”, както обичат да казват хората. Силното слънце ще предизвика изгаряния, дори когато сте под чадъра. Препоръчвам дебела сянка, задължително шапка и много течности и плодове. Най-добре да се пие и айрян.” Посочи почивните дни като начало на бързото повишаване на температурите, които сутрин ще бъдат около 18 градуса, а вечер средно около 30 градуса.

“Затоплянето на времето ще продължи и в понеделник, пик ще се регистрира във вторник и сряда в низинната част на страната, тогава ще имаме около 34-38 градуса, а нищо чудно в района на Свищов, Русе, Хасково и Сандански живакът да скочи до 40 градуса.”

Климатологът уточни, че се очакват петнисти валежи по места в четвъртък, но без съществено захлаждане. “Сухо и топло, от вторник дори задушно. При 35 градуса температура на въздуха,, на капака или покрива на колата градусите са над 45, спокойно човек може да опържи яйце”, заяви проф. Рачев. Посочи още, че денят ще бъде дълъг, защото заоблачаването ще е минимално.