Пожар бушува край бургаския квартал Банево. Първият сигнал за горящи треви и храсти в гориста местност е от 12,30 часа, като към мястото се отправят 2 пожарни. Заради отривистия вятър обаче пламъците се разгарят и веднага пристигат още две пожарни. В момента със стихията се борят 15 огнеборци.

По искане на пожарната Община Бургас ще предостави 4 водоноски и трактори, за да се подпомогне работата на огнеборците. С тракторите ще бъдат изорани просеки, за да се спре настъпването на огъня към населени места. На място за координиране на действията на институциите са комисар Николай Николаев, инж. Петър Димитров- министър на околната среда и водите, кметът Димитър Николов и Владимир Крумов- зам. областен управител.

По разпореждане на министър Петър Димитров в района на квартал Банево ще бъде разположена мобилна станция на РИОСВ, за да извърши замервания на въздуха.

"Около 150 дка горят в момента след Банево, посока Изворище. Всяка година по едно и също време, и на едно и също място горят сухи треви и храсти. Посоката на вятъра е изток-запад и пламъците се разпространяват към кв. Банево, но няма опасност за населеното място. Горят над 150 дка. Все още не е ясен източникът на запалване.", съобщи кметът Димитър Николов.