Задържаха 38-годишен мъж, обвиняем за побой, закана за убийство и неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие във Враца. Нанесъл ѝ удари с ръце и крака по главата и различни части на тялото.

Според бившия ректор на Академията на МВР доц. Неделчо Стойчев това е типично поведение на семеен насилник с дълбоки малоценностни преживявания. "Обикновено такива лица са жертви на нарцистична травма от страна на жена. Това са хора, имали негативни травматични преживявания в детството си, свързани с родителите си. Има размяна на ролите на родителите или някой е избягал от отговорност", заяви той в студиото на "Денят на живо".

По думите му, за да се съхрани дете от подигравки, изгражда защита чрез фантазен свят и личностни компенсации на липсата на любов и доверие. "Така насилниците създават поведенчески модели, които ги съхраняват като личности. Имат проблеми с поддържането на нормални отношения с партньорите си, тъй като изпитват панически страх от отхвърляне и подценяване. Насилието винаги има двупланова мотивация - конкретният повод - някой е загубил самоконтрол и решил да даде воля на яда си, като причини страдание на партньора си, или дълбинна мотивация - свързана с травматичните преживявания. Агресорите имат и желание за доминация над партньора, а то е свързано със страха от загуба", коментира той.

Според него срязалият спирачките на локомотив в Лом вероятно има сходни травми с насилниците. "Не е преодолял голям свой проблем, няма когнитивен ресурс да преодолее травмата. Решил е да си отмъсти, това може да се квалифицира като терористичен акт. Вероятно има персонална вражда", смята доц. Стойчев.