Бургас посрещна тържествено новия Сливенски митрополит Арсений с шествие и камбанен звън. Шествието тръгна от арката на Николай Чудотворец и достигна до църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. На церемонията присъстваха кметът на Бргас Димитър Николов, областният управител Мария Нейкова, кметове на общини от Бургаска област.

„След своето Възкресение, при което възтържествува над злото и над смъртта Господа Исус Христос се явява при своите последователи именно на морския град. И ето Бог напъти стъпките ми в този магнетичен със своята красота и привлекателност Бургас. В тази морска страна – център на Югоизточна България. Град с история, но и град с бъдеще. С трепетно сърце, с развълнувана душа и любов се обръщам към всички Вас с всепобедния поздрав Христос Воскресе.

Прекланям се пред сияйните образи на моите предшественици по катедра. Оставили дълбока диря в историята, със своя принос за духовното и културно израстване на народа в тази епархия и бидейки пример за вяра, родолюбие, жертвеност и искреност. От техния пример ще се ръководя и аз във всяко свое решение и действие за доброто на поверения ми клир и Божия народ, за нашето общо усъвършенстване.

Вярвам, че следващото време ще е благоприятно за градивни трудове и духовни радости. Важна предпоставка за това са мирът и единството в църквата, Епархията и цялото ни общество. За тяхното запазване ще полагам нужните усилия, като ще разчитам на подкрепата на всеки един от вас. А всеки един от вас ще може да разчита на моята отечествена любов, уважение и лоялност.“, каза митрополит Арсений.

„Много внимателно слушах Вашата реч и Вие дадохте заявка да бъдете добър пастор на миряните в Бургаска област. За Вас също е привилегия дадената Ви власт да управлявате една от на-хубавите митрополии – красива и като природа, и като даденост, богата на културно-историческо наследство, и разбира се – най-голямото богатство са хората. Нека Бог Ви води в делата Ви, за да може да преуспява Бургаска област.“, каза областният управител Мария Некова.

„След загубата на Негово високопреосвещенство Иоаникий, след загубата на Негово светейшество Неофит, се получи празнота сред миряните на нашата околия, на нашата епархия. Убеден съм, че като достоен техен последовател, със смирение, напътствия, духовност Вие ще обогатите нашето желание да се развиваме като регион. Живеем в тежки, смутни времена и винаги благото слово, пътят към Бога биха ни смирили и биха ни направили по-човеколюбиви. Аз съм убеден, че ще продължи добрата традиция между Община Бургас и духовните водачи на Сливенска епархия да отбелязваме заедно важните събития и дати за Бургас. Желая ви здраве, сили, да ни ръководите, да ни напътствате, да ни показвате грешките, да ни учите и подкрепяте в трудните за нас времена.“, каза кметът Димитър Николов.

След церемонията митрополит Арсений отслужи първата си служба в храм „Св. св. Кирил и Методий“.