Официален старт на плажния сезон у нас. От днес ивиците трябва да са почистени, оборудвани с шезлонги и чадъри и спасители. Плажният сезон започва без притеснения за концесионерите, съобщава БНТ.

„Вече има и хора, времето се оправи и както знаете когато времето се оправи има хора по плажовете. Те са подравнени, обезпаразитени, Надявам се да няма инциденти", каза Кирил Спасов, заместник-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

А за да няма инциденти по постовете вече има спасители.

„Нововъведение на концесионерите от тази година е номерацията на спасителните постове отпред. Тъй като много родители идват с децата си по плажа и като се къпят във водата, когато има северен вятър или морски течения, без да осъзнават излизат на съседен пост, през един два поста и после трудно си намират децата", обясни Димитър Колев, старши спасител.

И съветват първите плажуващи. „Въпреки че водата е достатъчно добра за къпане, да внимават, тъй като температурата на въздуха все оше, разликата между водата и въздуха е достатъчно голяма. При влизане да влизат внимателно, с леки напръсквания, за да не се получават температурни шокове“, заяви Иван Георгиев, началник на водноспасителна служба.

„Водата е супер. 20 градуса, напълно нормално“, сподели Димитър Костадинов.

„Водата е страхотна и слънцето е страхотно. Плажът за мен винаги е най-любимото нещо“, допълни Радостина Костадинова.

А на старта на сезона още един плаж у нас, този в Слънчев бряг, получи международното признание за чистота – „Син флаг“.

„Не само плажовете, водата е чиста. Първите изследвания бяха направени преди сезона, резултатите са отлични към момента“, обяви Станимир Георгиев, председател на българско движение „Син флаг“.

Почти половината от плажните ивици по Южното Черноморие обаче остават безстопанствени – общо 54.

"За 13 от тях областният управител ще осигури водноспасителна дейност. Към настоящия момент са осигурени необходимите средства от 370 000 лв. за водно спасяване, така че очаквам до края на идващата седмица да бъдат утвърдени схемите, за да можем ние с моите колеги да обявим обществените поръчки“, каза проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

13-те безстопанствени плажа, за които се предвижда да има спасители, са избрани заради голямата си посещаемост и близостта до населени места.

Източник: БНТ