Бургас посреща 24 май- Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, като всяка година това е един от празниците, който е най-обичан и събира хиляди хора в центъра на града.

По централните улици на Бургас днес от 10.30 часа ще премине грандиозно празнично шествие от деца, ученици, учители, просветни и културни дейци. Ще участват 35 детски градини, 45 училища, представители на четирите университета в Бургас, духовенството, читалища и културни институти. Музикални и мажоретни ученически състави ще допринесат за още по-доброто настроение на всички участници, родители и гости на града.

Празничното 24-майско шествие ще потегли в 10.30 часа с маршрут: пл. „Тройката“ – ул. „Александровска“ – ул. „Алеко Богориди“ – Балюстрадата до Културен център „Морско казино“. След достигане в Морската градина учениците на всяко училище ще поднесат цветя на паметник от Алеята на възрожденците.

За безопасното протичане на празничното шествие ще бъде спирано движението от органите на реда по пресечките на улица „Богориди” с улица „Лермонтов”, улица „Константин Фотинов”, улица „Цар Симеон I” и бул. „Демокрация” за времето от 10.30 до 12.30 часа.

Честването на празника ще продължи в 11.00 часа на открита сцена „Охлюва“ с тържествен концерт „Език свещен на моите деди“. В него ще участват Детска вокална група „Морски песъчинки“, Детски хор „Милка Стоева“, Детски народен хор „Трепетлика" и Вокално студио „Сезони“. Водещи ще бъдат Валерия Вълчева и Ванеса Вълчева от Младежка театрална трупа „Валери и приятел“.

В Дружество на художниците в Бургас на ул. „Александровска“ № 22 от 12.00 часа ще бъде открита традиционната изложба на бургаските художници „24 май“, на която по традиция ще бъде връчена наградата „Млад художник на годината“.