Стана ясно по чий сигнал е била проведената акция, афиширана като борба с контрабандата, срещу фирмите на бизнесмена Николай Филипов в пристанище „Европа“ и в офиса на ул. „Крайзерна“ в Бургас. По данни на адвокати, ангажирани с бурно развиващите се събития, авторът на сигнала е изненадващ - Валентин Каравълчев, който е един от най-близките хора на Филипов доскоро.

„Странно афишираната акция за борба с контрабандата на пристанище „Европа“ и извършените арести са резултат от един сценарий може би за кражба на бизнес и компании. Оказва се, че най-близкият човек на бургаския бизнесмен Николай Филипов и негов съдружник Валентин Каравълчев е автор на сигнала до полицията и маскиран участник в операцията й, както и основен свидетел срещу доскорошния си съдружник.“, казаха юристи пред БургасИНФО. Те твърдят, че до момента Каравълчев бил дал три пъти показания пред съдия.

„Направил го е, опитвайки се да уличи доскорошния си приятел, съдружник и кръстник на децата му - Филипов, в контрабанда. Оказва се, че той е единственият свидетел срещу Филипов и неговата дейност. Възможно е всичко това да е опит за завземане на бизнеса на Филипов. С изключени телефони е, изнесъл се е от офисите, които са предмет на претърсване, с него няма контакт. Единствено е забелязан няколко пъти в съда да излиза от залите, които са за разпит пред съдия. Дали ще излезе, че поредната полицейска операция всъщност обслужва нечисти или чисти бизнес интереси, е въпрос на близко бъдеще. Но засега нещата не изглеждат особено ясни, още повече, че даваните прессъобщения от полицията са откъслечни, неизчерпателни и без особени подробности. А развитието на отношенията между бизнесмените се оказват по-динамични. Моралният въпрос е може ли да се ползва правосъдната и правоохранителната система за разчистване на интереси между бизнесмени. Кой допуска такива механизми на работа?“, коментираха адвокати.

В показанията, които Каравълчев е давал в съда, били замесени почти целия им кръг приятели, общи служители, познати. Били изчерпателни, но без да са подкрепени от никакви доказателства.

Самият Николай Филипов е потресен от случващото се. „Емил Павлов и Любомир Парашкевов знаят много добре, че тези кораби, за които се твърди, че извършват контрабанда, са негови – на Валентин Каравълчев. Как ще говори за мен? Фирмата, която агентира пристанището, е негова. Как аз извършвам контрабанда с чужди неща?! Екипажите не ме познават дори. Всички знаят кой е корабособственикът. Но това го скриват удобно от прокуратурата и заблуждават следствените органи. Нарочно! Цистерните, за които ровят и ги търсят, никой не отрича, че ги има. Това са подземни резервоари, които са на над 25-30 години. Те са използвани един или два пъти преди 15 години, когато се е внасяло гориво, но всичко е платено. Не са използвани за нещо друго. Цялата акция срещу мен е, защото ми искат бизнеса. На пристанището съм аз, но корабите и агентиращата фирма са на Вальо, той отговоря за суша-море и за превоза. Аз как ще кажа на някой негов човек да натовари горивото, това да не става ей така?! С мое знание такова нещо няма - категорично“, каза Филипов пред БургасИНФО.

БургасИНФО ще продължи да следи темата, готови сме да предоставим и думата за отговор на засегнатите лица.