Едра градушка с големина на орех и пороен дъжд удари централните и южни части на страната този следобед. Тя затрудни движението на автомобили по автомагистрала "Тракия" в района на Стара Загора и Пловдив. А проливният дъжд в Казанлък превърна улиците на града в реки.

За 12 области на Западна България бе обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури. Улиците на Калояновец побеляха от ледените късове.

Силна градушка удари новозагорското село Баня. Късовете са с големината на яйца. Нанесени са изключително тежки поражения. Напълно унищожена е реколтата от пшеница, картофи и рози.

Земеделецът Генчо Колев сподели, че загубите от 30-минутната градушка са големи. "Всичко стана в лед. 10-15 сантиметра покритие по ниви и трайни насаждения. Абсолютно всичко е унищожено", разкри той.

Мариан Колев пък смята, че противоградните ракети са били задействани, но не са помогнали и сега продукцията им е унищожена.

От ледените късове сериозно пострада и старозагорското село Самуилово. Основните поражения са върху овошки и насаждения, но информацията все още се обобщава, а обстановката остава динамична, съобщи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

За 4 часа, от 13:19 часа, са изстреляни над 600 ракети от структурите на Изпълнителна агенция "Борба с градушките", във връзка с развилите се мощни купесто-дъждовни облаци, придружени с градушка, в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Сливен. Обработени са над 20 градоопасни клетки от Регионалните дирекции по градушките в Тъжа, Стара Загора, Поповица, Хасково и Сливен.

Източник: Нова тв