На 24 април 2024 г. на централния площад в град Поморие се проведе тържествена церемония по учредяване на XX Гвардейски ученически отряд към СУ „Иван Вазов“ и връчване на гвардейското знаме. Събитието премина под патронажа на Президента на Р България Румен Радев. Церемонията бе водена от Националната гвардия и лично от началника на Националната гвардейска част– полковник Иванов. Официални гости на събитието бяха Илия Милушев – съветник по национална сигурност и отбрана към Президентството на Р България, Петя Петрова – началник на РУО Бургас, полковник Мешлинков – началник на Военното окръжие – Бургас, Павлин Иванов и Владимир Крумов – заместник-областни управители на област Бургас, Денислава Ангелова – председател на асоциацията на Младежките гвардейски отряди, директори на училища и др.

До новосформирания отряд застана отрядът на ПГЕЕ „Константин Фотинов“, гр. Бургас, който със своето присъствие не само уплътни събитието, но и даде кураж на връстниците си в отговорното начинание. Знамето на поморийските гвардейци бе осветено и благословено от протойерей отец Борис. Знамето бе връчено от знаменосец от Националната гвардейска част с думите: „Предавам знамето (… ). Пазете го чисто и неопетнено!“ . Знаменосецът на XX гвардейски отряд даде обет: „Приемам знамето (… ) и обещавам да го пазя чисто и неопетнено!“.

Директорът на училището, кметът на община Поморие и други официални гости бяха приканени да забият ритуално пирон в дръжката на знамето – за здравина, за да не попада в плен, за да бъде отстоявано във всякакви превратности. Ритуалът повтаря стара царска традиция в българската армия.

Химнът на РБ, в блестящо изпълнение на духовия оркестър и певците на Националната гвардия, изпълни душите и сърцата на присъстващите с трепетното усещане за принадлежност към българското, с гордост от това да си наследник на славен род и народ с още по-славна история.Директорът на СУ „Иван Вазов“ Петя Казакова поздрави младите гвардейци с прочувствено слово. В своето обръщение тя подчерта: „Знамето не е парче плат, знамето е светиня, гласът на България – земната и небесната България! В него е достойнството и величието на един народ, възкръснал от пепелищата на историята и удивил света със славата на своето себеотрицание и героизъм! Затова пазете го, бъдете за всички образец за сърцатост, ученолюбие, духовност, патриотизъм! И не забравяйте, Родината ни ще е силна, ако коренът й е силен, ако в нея се раждат и възпитават умни синове и дъщери, лидери на своя живот, готови да се впишат в обществото със знание, позиция, морал, с воля не само да открият, но и да осмислят ключа към своето личностно и национално пребъдване. А той, ключът, е в скрижалите на високото българско време – Възраждането, и се крие в думите на героите, които днес ни гледат от Небесната България: „Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добрини!“.

Кметът Иван Алексиев също отправи поздрав към гвардейците, като им пожела сили, кураж, постоянство, с достойнство и с чест да носят униформите, които са символ на българската доблест и слава.

Дефилирът на двата ученически отряда бе истинска емоционална кулминация на събитието, което със сигурност ще остави дълбоки следи в паметта на училищната общност.

Да обичаш България, да мислиш за нея като за себе си, да чувстваш здравината на корените си, да носиш в сърцето си заветите на великите и да ги отстояваш, това е патриотизъм, който вълнуващ ритуал като този цели да „вгради“ в младите хора. За да я има България. За да я има и след нас!