За последните 3 години вносът на украинско сухо и кондензирано мляко е нараснал многократно. От тези суровини се приготвят имитиращи продукти, пробутвани на пазара като качествени.

Това заяви Симеон Караколев, председател на овцевъдната и козевърна национална асоциация. Той остро критикува липсата на контрол и политика за санкциониране на нелоялни търговски практики – например продажбата на нискокачествено сирене с палмова мазнина и сухо мляко.

"Това е един имитиращ продукт, който хората си купуват вместо сирене". В Гърция, Румъния и Франция подобни практики липсват, защото там има държавници, които излизат и казват – това не е хубаво, не е полезно", отбеляза Караколев.

"Процесът е обратим, стига да има политическа и държавническа воля, а такава няма. Всичко това е корпоративен интерес. Въпросът е къде е националният интерес. Защо им е на производителите да купуват мляко от фермерите? Ей ги къде са камионите от Полша, от Унгария, от Украйна пълни със сухо мляко! Хората си правят бизнес", гневно допълни пред националното радио Караколев.

Шефът на асоциацията на овцевъдите и козевъдите в България не пропусна да отчете и нарастващата неграмотност сред българския потребител, който все по-рядко чете етикета. Според животновъда липсва и ограмотяваща кампания за потребителите от страна на здравни експерти, които да разясняват вредите от приема на имитиращи продукти.

"Трябва да се променят тези възпиращи, дисциплиниращи нормативни бази и това нещо няма да се случи. Тогава този нека си прави имитиращия продукт, ако ще и със 100% съдържание на вода, да си джурка тези имитиращи космически храни, със сухи млека, с палмови мазнини. Въпросът е с големи букви да пише – това няма нищо общо със сиренето, нищо общо с кашкавала", заяви Караколев.