За пръв път у нас използването на телефон ще води до санкции за пешеходците.

Това ще се случи, ако парламентът приеме проектопромени, предложени от Министерския съвет, според които те вече няма да имат право да говорят по него, докато пресичат, пише "Телеграф".

При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки, като не могат да ползват мобилен телефон, е записано в проектотекстовете. Обхватът на разсейващите средства също така е разширен и с всякакво друго друго мобилно устройство за комуникация или друго средство, отклоняващо вниманието.

Пешеходците, указва специален текст, са длъжни да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение. За нововъведеното нарушение на пешеходците остава в сила генералният размер на глобата за този вид участници в движението – 20 лв. Целта е да се предотврати разсейването на пешеходците в опасна ситуация.

С проектопромените се въвежда и забрана колоездачите да боравят с телефон и таблет, докато карат. Досега такава забрана имаше само за водачите на електрически тротинетки. И за двете групи се въвежда задължението да слизат от превозното средство и да пресекат на собствен ход на зебра. Целта е да избегнат случаите, в които рязко изскачат пред колите на платното.