Началникът на Пето управление на МВР-Бургас: Не е икономически целесъобразно. Общинските съветници: А, сигурността на 10 000 жители?

Неотложно да бъде разкрит самостоятелен полицейски участък в „Сарафово“, един от най-бързо развиващите се квартали в Бургас, ще настояват пред Министъра на вътрешните работи общинските съветници в града. Пректът на решение, подписан от 15 съветници, представители на почти всички политически групи, ще бъде разгредан утре на редовната сесия на местния парламент. Вносителите на докланата подчертават, че в случая става въпрос за социален проблем и на фона на засилваща се латентна или т.нар. скрита престъпност - липса на особен ентусиазъм у гражданите да подават сигнали за извършени престъпления по една или друга причина.

Според изнесената статистика, към 2022 г. общо 6 000 са жителите на Сарафово, като 900 от тях са чужди граждани. А през лятото броят на пребиваващите надхвърля 10 000 души. Сигурността им се превръща в належаща, подчертават вносителите и цитират данни на МВР- най-висок е процента на кражбите, следвани от унищожаване на чужда собственост, измами, грабежи и престъпления, свързани с наркотични вещества.

Затова и учудване предизвиква становището на началника на Пето районно при Областната дирекция на МВР-Бургас, посочено в докладната: "Към момента е икономически нецелесъобразно разкриването на участък, на база динамика и ниво на престъпност". „Икономическия фокус, обаче не може да бъде движещ при гарантирането на необходимостта от сигурност и възможност за бърза реакция на органите на реда“, категорични са вносителите.

„Липсата на локална единица, която е разположена в квартала, обуславя факта за липсата на сигурност сред жителите му. По този начин е компрометирана възможността за бърза реакция и регистриране на престъпление, което от своя страна, засилва чувството за безнаказаност и липса на контрол и сигурност сред гражданите. Разкриването на участък, ще повдигне чувството на сигурност сред жителите му- деца, млади родители, пенсионери, ще увеличи и възможността за справяне с престъпността и в останалите сателитните на населени места квартал Черно Море, квартал Рудник, село Брястовец и село Драганово“, пише в предложението за решение.