Бургас ще приеме утре близо 200 деца и техните ментори от цялата страна, за да участват в най-големия фестивал за Лего роботика в света – FIRST LEGO League Challenge` 2024. Събитието, което се провежда в над 110 страни с милиони участници, ще се проведе тази събота, 20 април, в Бургаския свободен университет.

Това стана ясно на пресконференция с участието на зам.-кмета по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов, зам.-кметът по бюджет и финанси Станимир Апостолов и Валентина Венкова – мениджър внедряване на LEGO® Education от Центъра за творческо обучение.

„Амбицията на Община Бургас е фестивалът да е ежегоден, като към него се провежда и регионален Балкански LEGO форум. STEM образованието става все по-популярно заради технологичните умения, свързани с професиите на бъдещето. Затова състезанието представлява инструмент за работа в екип, за творческо мислене и експериментиране, за търсене на решения на проблемите. То създава умения в децата, тъй като чрез играта се срещат с предизвикателствата и иновациите“, заяви зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов и добави, че Община Бургас ще финансира участието на отбора-първенец на Европейския финал, който ще се проведе в средата на месец май в град Бодьо, Норвегия.

„Това е много повече от роботика и програмиране. Регламентът е такъв, че децата развиват комплексно всички свои умения и компетентности, като се състезават в 4 категории, демонстрирайки преодоляване на различни предизвикателства, създаване на иновативен продукт, изпълняване на мисии по роботика на специално състезателно поле. Проектите се оценяват от жури, а от голямо значение е дизайнът на робота, така че децата усвояват и умения за инженерно мислене. Утре посетителите на фестивала ще могат да се докоснат до всичко това“, разказа още Валентина Венкова – мениджър внедряване LEGO Education от Центъра за творческо обучение.

По време на срещата ученици от трети, четвърти и пети клас на ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ представиха в залата своите LEGO проекти.

Tемата тази година на състезанието е „Шедьовър“ (Masterpiece) или „Kак науката и технологиите ни помагат да създаваме, разпространяваме и споделяме различни интереси, хобита и изкуства?“. Отборите ще отговорят на този въпрос чрез изпълнение на иновативен проект и различни мисии, през които ще преминат с роботите си на сцената за „робот битки“.

24 отбора с ученици от 10 до 16 години от 17 населени места в България ще премерят сили по правилата на световното състезание FIRST LEGO League Challenge. Бургаските участници са от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, а освен тях в надпреварата ще има състезатели още от Варна, Видин, Габрово, Добрич, Казанлък, Лом, Луковит, Ловеч, Пирдоп, Разград, Русе, Сандански, Шумен и др. В продължение на няколко месеца, под ръководството на своите ментори, те са се готвили усърдно за тази приятелска надпревара.

Освен състезанието, събитието включва и изложбена част – Зона Експо, в която посетителите ще могат да разгледат различни щандове на най-големите школи по роботика. В тях ще могат да видят официални и кастъм модели и роботи на клубове на български колекционери на LEGO, разработки и програми на академии и клубове по роботика в България от средното и висшето образование, разработки на бизнес организации в сферата на технологиите и иновациите и продукти на LEGO Education и FIRST LEGO League и др.

Водещи на робо надпреварата ще бъдат най-позитивните, усмихнати и влюбени родни инфлуенсъри - Арти и Криси, а събитието ще бъде напълно безплатно за всички посетители и любители на света на роботиката и технологиите.