Иран атакува Израел с над 200 дрона и ракети. Много от тях са били прихванати от израелската противовъздушна отбрана, съобщи БНТ. Ракети, обаче, са паднали в пустинята Негев. Съобщава се за ранено 10-годишно момиче. Нанесени са щети и на военен обект. По въздух Израел беше атакуван и от съюзниците на Иран. Атаките са били извършени от ливанската групировка Хизбула и йеменските хути.

Израел осъмна във война. С Иран. През цялата нощ ирански ракети и дронове с експлозиви летяха към израелска територия. Сирени огласяха цялата страна.

"Граждани на Израел. През последните години, особено през последните седмици, Израел се подготвя за възможността за директна атака от Иран. Нашите отбранителни системи са готови, подготвени сме за всякакъв сценарий - за отбрана и за офанзива. Държавата Израел е силна, както е силна и подкрепата от Великобритания, Франция и много други държави. Поставил съм ясен принцип - който пръв ни удари, удряме го ние. Ще се защитим срещу всякаква заплаха и ще го направим със самоконтрол и с целеустременост", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Това е първия директен удар на Иран срещу Израел.

"Иран изстреля безпилотни летателни апарати към територията на държавата Израел. Наблюдаваме заплахата във въздушното ни пространство. Няколко часа ще са необходими, за да стигнат дроновете до територията на държавата Израел. Израелската армия и военновъздушните сили изпълняват предварително изготвен план. Като част от подготовката - Джи Пи Ес системите няма да работят в някои райони. Прекъсванията са направени съзнателно и в съответствие с плана", заяви Даниел Хагари - говорител на израелската армия.

С масови празненства в Иран отпразнуваха нападението. Определиха го като много успешно. От Техеран обявиха, че атаката е в отговор на удара срещу иранското посолството в Дамаск, при която загинаха двама генерали от Революционната гвардия.

Източник: БНТ, снимка: БГНЕС